Rakovec in Bajec v drugem krogu

Foto: Peter Šalamon Lepa gesta pred drugim krogom, na fotografiji Matjaž Rakovec in Ivo Bajec (desno).
Foto: Peter Šalamon Lepa gesta pred drugim krogom, na fotografiji Matjaž Rakovec in Ivo Bajec (desno).
Četrtega decembra se bosta v Kranju v drugem krogu za župansko funkcijo pomerila dosedanji župan Matjaž Rakovec (Socialni demokrati) in dosedanji predsednik nadzornega odbora Mestne občine Kranj, član SDS, Ivo Bajec.
Oglej si celoten članek

Pravzaprav se je uresničila javnomnenjska anketa, ki jo je za Dnevnik med 24. in 26. oktobrom med 500 Kranjčankami in Kranjčani izvedla Ninamedia: tedaj je 46 odstotkov odgovorilo, da bo na županskih volitvah obkrožilo Matjaža Rakovca, precej manj, 13 odstotkov, pa je odgovorilo, da so za Iva Bajca, člana stranke SDS, ki je za župansko funkcijo kandidiral s podporo političnih strank SDS, NSi, SLS in Zeleni Slovenije. Ugibanje Ninamedinih raziskovalcev o tem, kako bi utegnili glasovati volivci, ki so bili konec oktobra še neopredeljeni, se pravi, da bi Rakovec utegnil zmagati že v prvem krogu, pa se je izkazalo za špekulacijo oziroma se ni potrdilo.

Ko je sinoči postalo jasno, da bo v Kranju drugi krog županskih volitev, je Matjaž Rakovec izjavil, da ni razočaran, in da je pričakoval drugi krog. Tudi Ivo Bajec je dejal, da je drugi krog pričakoval in da je odslej vse odprto, v nadaljevanju pa je še napovedal "borbo do zadnjega diha".
V SD so bili že sinoči zlasti veseli zaradi zmage za kranjski mestni svet, saj so osvojili največ, to je kar sedem sedežev. Proslavljali so v KluBaru. Veseli so bili tudi podporniki Iva Bajca, ki so se sinoči sladkali s torto, ki jo je spekla Bajčeva hči.

Foto: NSi Ivo Bajec, kandidat za župana, Mestna občina Kranj

Izidi, objavljeni na strani Državne volilne komisije

Ob 42,17-odstotni udeležbi je Matjaž Rakovec prejel 48,22 odstotka oziroma 9002 glasova, Ivo Bajec pa 19,5 odstotka oziroma 3641 glasov. Tretjeuvrščeni Zoran Stevanović (Resni.ca) je prejel 17,44 odstotka oziroma 3256 glasov. Sledijo Aleksander Svetelj (podpora Več za Kranj) 7,67 odstotka oziroma 1432 glasov, Srečko Barbič (Gibanje Svoboda) 3,99 odstotka glasov oziroma 745 glasov in mag. Igor Velov (Lista za razvoj Kranja) 3,18 odstotka oziroma 594 glasov.

V pričakovanju 4. decembra

Naš kolega Peter Šalamon je ob tem v komentarju za STA glede drugega kroga povedal, da bo tudi v slednjem veliko odvisno od volilne udeležbe. Če bo ta še nižja kot v prvem krogu, bi se lahko zgodilo, da Bajec preseneti, je izpostavil Šalamon in spomnil na presenečenje, ki se je v Kranju zgodilo leta 2006. Tudi takrat je tedanji aktualni župan Mohor Bogataj v prvem krogu zbral 48 odstotkov glasov volivcev in za malo zgrešil zmago v prvem krogu, v drugem krogu pa ga je Damijan Perne za las premagal.

Ob tem pa za Žurnal24 dodaja, da bosta morala oba kandidata, še posebej Rakovec, prepričati volivce, ki so očitno naveličani supervolivnega leta, da se čez 14 dni podajo na volišča.

LOKALNE VOLITVE 2022 Neuradno: v drugi krog Rakovec in Bajec

MATJAŽ RAKOVEC "Ljudem je treba zaupati, jih pohvaliti, slabe odločitve pa sprejeti nase" IVO BAJEC "V svojem programu ponujam rešitev za več zdravnikov v Kranju"

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:04 22. November 2022.

    Najpomembnejše je, da je Stevanović popušil

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.