Rdeča luč avtobusnemu terminalu na Zlatem polju

Foto: Mestna občina Kranj
Foto: Mestna občina Kranj
Mestna občina Kranj se je podala v izgradnjo tako imenovanih Severnih vrat. Poslovno-zdravstveno-stanovanjske objekte želijo zgraditi v okviru javno-zasebnega partnerstva. Projekt pa ne vključuje novega avtobusnega terminala, ki je bil prav tako načrtovan na tem območju.
Oglej si celoten članek

Na Zlatem polju v Kranju, nasproti Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo, bodo v prihodnjih letih zrasla Severna vrata. Projekt obsega gradnjo treh stolpičev z dovoljeno zdravstveno, poslovno-storitveno, stanovanjsko in trgovsko izrabo ter pripadajočo zasebno garažno hišo in gradnjo javne garažne hiše z izvedeno začasno zeleno streho na območju Bleiweisove in Kidričeve ceste. Za gradnjo je namenjeno zemljišče v velikosti okrog 11.420 kvadratnih metrov.

Občina računa na zasebne vlagatelje

S pozivom promotorjem se je začel postopek javno-zasebnega partnerstva, s katerim želi Mestna občina Kranj privabiti investitorje k projektu. "Metna občina Kranj kot javni partner predvideva realizacijo projekta v okviru instituta javno-zasebnega partnerstva. Pri tem je glede modela in oblike, razdelitve tveganj, prenosa lastninske pravice in drugih medsebojnih razmerij med bodočima partnerjema pripravljena analizirati predloge, ki jih bo dobila od potencialnih promotorjev. V mejah javnega interesa, ki ga javni partner varuje, se želi vključiti tudi pri določanju končne oblike in modela javno-zasebnega partnerstva. Promotorje zato spodbuja, da brez omejitev predstavijo lastne modele in oblike javno-zasebnih partnerstev, za katere ocenjujejo, da so finančno-ekonomsko, tehnično in pravno optimalni," pojasnjujejo na kranjski občini. Vse zainteresirane so povabili, da oddajo vloge do vključno 26. oktobra. Na občini si ob tem prizadevajo, da bi gradnja stekla leta 2022.

Avtobusnega terminala na Zlatem polju ne bo

Načrt izgradnje Severnih vrat je živ že nekaj let. Prejšnja kranjska občinska oblast si je prizadevala, da bi v sklopu projekta na tem območju zgradila tudi nov avtobusni terminal. Sedanja avtobusna postaja je namreč že več desetletji zgolj začasna. Trenutna občinska oblast pa je projektu prižgala rdečo luč. Novo avtobusno postajo naj bi po njenih načrtih namreč zgradili na sedanji kranjski železniški postaji. "Nova avtobusna postaja je tesno povezana s projekti Slovenskih železnic oziroma s prenovo železniške postaje. Idejna zasnova za novo avtobusno postajo je že narejena in v zvezi s tem potekajo pogovori z Ministrstvom za infrastrukturo in Slovenskimi železnicami o prestavitvi dveh industrijskih tirov v Naklo. S tem bi zagotovili potrebni prostor za umestitev avtobusnega terminala. Cilj je, da bi prestavljanje industrijskih tirov na območje industrijske cone Polica prišlo v proračun Republike Slovenije v prihodnjih dveh letih. Na območju pa je treba sprejeti tudi delni občinski podrobni prostorski načrt za potrebe avtobusnega terminala. Ko se bo prestavilo tire, se bo sprostil prostor za avtobusni terminal. Če ne bo večjih zapletov, pričakujemo, da bi se investicija v avtobusni terminal na območju železniške postaje lahko začela v štirih do petih letih," o tem pravijo na kranjski občini. Če bo nova avtobusna postaja ob železniški postaji, občina načrtuje tudi večje parkirišče »PARK & RIDE«.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.