S 1. februarjem nova pediatrinja

Foto: Profimedia Fotografija je simbolična.
Foto: Profimedia Fotografija je simbolična.
Poročali smo že o nezavidljivih razmerah na področju pediatrije v Škofji Loki, zlasti so se razmere poslabšale lansko jesen po odhodu pediatrinje Marije Krstić iz Zdravstvenega doma Škofja Loka. V starosti sedem do 18 let je bilo konec leta 2022 na območju občine Škofja Loka kar 771 otrok oziroma mladih brez zdravnika. Iz Zdravstvenega doma Škofja Loka zdaj odhaja še Mateja Jeranko, dr. med., spec. pediatrije. S 1. februarjem jo bo zamenjala nova zdravnica, in sicer Marjeta Tomšič Matić.
Oglej si celoten članek

Mag. Marjeta Tomšič Matić, dr. med., spec. pediatrije, je pet let vodila Zdravstveni dom Medvode, eno leto kot v. d. direktorice, od aprila 2018 do aprila 2022 je bila direktorica. Lani ob vnovični kandidaturi je svet zavoda izbral za direktorja mag. Rajka Vajda, dr. med. spec., ki je ZD Medvode vodil že pred tem dva mandata, vmes pa je vodil ZD Ljubljana - enota Center. Medvoški občinski svet pa je nato dal še soglasje k imenovanju Vajda za mandatno dobo štirih let.
Kot je razvidno s spletne strani Zdravstvenega doma Medvode, je zdravnica Marjeta Tomšič Matić kot pediatrinja uradno še zaposlena v medvoškem domu, od tega tedna naprej do konca januarja pa je odsotna, tako da skrb za njenih 900 pacientov, ki so opredeljeni pri njej, prevzemajo drugi.

Vpisovanje

Iz Zdravstvenega doma Škofja Loka so nam pojasnili, da paciente odhajajoče zdravnice Mateje Jeranko, ki so starejši od 15 let, prosijo, naj se vpišejo v novo ambulanto družinske medicine Katarine Trdin, dr. med., spec. druž. med. Mlajše od 15 let pa bodo prepisovali k novi pediatrinji Marjeti Tomšič Matić, ki bo vpisovala otroke iz Škofje Loke in Železnikov. Nova pediatrinja bo prevzela tudi paciente pediatrinje Marije Krstić, ki je septembra lani odšla iz ZD Škofja Loka. Vse druge pa prosijo, da si izberejo pediatra v svoji občini.

Razmere se, ugotavljajo v ZD Škofja Loka, vendarle izboljšujejo. Že kar nekaj mladostnikov se je namreč prepisalo k dvema novima družinskima zdravnicama. Pomembno pa je tudi to, da je možno vpisati sorojence, kar je bilo doslej nemogoče zaradi preobilice dela "s pokrivanjem otrok zdravnice Krstičeve".

Otroke bodo tako v prihodnje v ZD Škofja Loka še naprej zdravile Alenka Šumer Pirc, dr. med., spec. pediatrije in Danijela Lapanja Kastelic, dr. med., spec. šolske medicine, in dve pogodbeni pediatrinji. Vodstvo zdravstvenega doma je v resnih pogovorih še s pediatrinjo iz Srbije, ki bo v Škofji Loki predvidoma začela delati jeseni 2023. Postopki, preden zdravnik iz tujine v celoti prevzame ambulanto, so dolgi. V vmesnem času sicer že lahko začne delati in pomembno prispeva pri razbremenitvi zaposlenih, vendar formalno nima svoje ambulante, so še razložili iz ZD Škofja Loka.

ZDRAVSTVO Kranj: februarja polovica ambulante za neopredeljene

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.