Saga o Tekstilindusovem samskem domu

Foto: Marjanca Hanc Razpadajoči samski dom v Stražišču pri Kranju Foto: Marjanca Hanc Razpadajoči samski dom v Stražišču pri Kranju Foto: Marjanca Hanc Razpadajoči samski dom v Stražišču pri Kranju Foto: Marjanca Hanc Razpadajoči samski dom v Stražišču pri Kranju Foto: Marjanca Hanc Razpadajoči samski dom v Stražišču pri Kranju
Obnova nekdanjega Tekstilindusovega samskega doma na Delavski cesti v Stražišču pri Kranju se ni začela poleti. In se ne bo niti jeseni, kot so obljubljali, ampak predvidoma šele v letošnjem decembru. Vrednost del je ocenjena na štiri milijone evrov.
Oglej si celoten članek

Iztok Lampič iz podjetja Clip­plus, ki sicer vodi tudi Gekom, eno večjih podjetij za geodezijo v Sloveniji, nam je povedal, da je investitor obnove in lastnik propadajočih nepremičnin na Delavski cesti v Stražišču pri Kranju podjetje Krprojekti iz Ljubljane. Clipplus pa sodeluje pri obnovi kot partnersko podjetje. Kakorkoli, podjetje Krprojekti je na Upravno enoto Kranj pred 14 dnevi podalo vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Če bo šlo po načrtih, bi dela lahko stekla v decembru, stanovanja pa bi bila vseljiva decembra 2021. Skupna gradbena vrednost je ocenjena na štiri milijone evrov.

Najprej protipotresna sanacija

S pripravami so, po besedah Iztoka Lampiča, pričeli že lani. Oba objekta, ki sta zadnjih 10 let prazna, razbita in zapuščena, so pregledali strokovnjaki. Ker sta močno dotrajana, grajena sta bila v 60. oziroma 70. letih 20. stoletja, ju bo potrebno najprej protipotresno sanirati. Porušili bodo le nekdanjo trgovino, s tem pa bodo pridobili dovolj prostora za zelene površine in parkirišča. V dveh stavbah bo skupaj 59 stanovanj, 30 varovanih in 29 prilagojenih za mlade družine. Oba sklopa stanovanj bosta ločena s svojim vhodom.

Na vprašanje, ali bo dovolj parkirišč, je sogovornik Iztok Lampič odgovoril, da delajo skladno s predpisi. Če bodo namreč uredili varovana stanovanja, je potrebnih manj parkirišč in zato bi potrebna mesta lahko zagotovili.

Referenca je Tomosov blok v Kopru

Podjetje Clipplus se je v zgodbo z obnovo v Stražišču podalo potem, ko so v Kopru temeljito obnovili Tomosov blok. V tem projektu v Stražišču pa je Clipplus, kot je poudaril Iztok Lampič, partner v projektu. Lastnik in investitor obnove nepremičnin na Delavski v Stražišču je podjetje Krprojekti, ki je, kot nam je potrdil Iztok Lampič, te nepremičnine kupilo od podjetnika Janeza Levstka iz Ribnice na Dolenjskem.

Podjetje Krprojekt je bilo, kot je razvidno iz javnih evidenc, očitno namensko ustanovljeno junija 2019 prav za obnovo propadajočega samskega doma v Stražišču. Lastnik podjetja Krprojekti je podjetje Facio računovodstvo, svetovanje in posredništvo, ki je prijavljeno na istem naslovu v Ljubljani. Kot nadzornik pa je vpisan Andrej Lah.

In zakaj je to pomembno? Natanko pred enim letom je namreč v javnosti zaokrožila informacija, da se za propadajoče in že nevarne objekte v Stražišču zanima Andrej Lah iz novomeške gradbene družbe CGP, ki je na Mestni občini Kranj  želel izvedeti podrobnosti glede prenove. Lah je bil tedaj v upravi CGP pristojen za ekonomiko in finance, še prej pa je bil znan po tem, da je bil član uprave Hypo Alpe-Adria Bank Slovenija.

Socialna bomba je tiktakala zelo dolgo

V nekdanjem samskem domu v Stražišču je nekoč živelo 300 ljudi. V stečajnem postopku Tekstilindusa (začel se je v letu 1991, ko je bilo v njem 1600 zaposlenih, in trajal kar rekordnih 22 let in en mesec) je stečajni upravitelj prodal dom v Stražišču leta 1995 podjetju Infohip kranjskega podjetja Janeza Janše. In to kar s 125 stanovalci vred, ki niso imeli kam. Podjetnik Janez Janša je od njih terjal najemnine oziroma plačilo stroškov za bivanje. Ti mu najemnin niso plačevali, saj so si razlagali, da jim je stanovanje dodelilo podjetje Tekstilindus. Zato jim je podjetnik leta 1996 odklopil električni tok in začel sodni boj zoper njih.

Infohip je zahteval več kot 900 tisoč evrov za uporabnino prostorov, ki so jih uporabljali med letoma 1996 in 2007, je na kranjskem okrožnem sodišču februarja 2012 razkril eden od 90 stanovalcev. Po stečaju Tekstilindusa so vsi ostali brez služb, več kot polovica jih je živela od socialne pomoči. Postopno so se bili prisiljeni izseliti se iz stražiških blokov, zadnjih devet jih je vztrajalo tam vse do leta 2010. Socialno bombo so v Kranju rešili tako, da so jim julija 2010 dodelili neprofitna stanovanja v novi soseski Sotočje. Po tem obdobju se na območju samskega doma v Stražišču ni dogajalo kaj dosti. In to kljub temu, da si je Mestna občina Kranj po uspešnem projektu Cobraman, v okviru katerega so popisali degradirana območja (v skupni izmeri več kot 90 hektarov), prizadevala tudi sama najti naložbenike in so bile tudi sprejete prilagoditve občinskega prostorskega načrta.

S sodbama vrhovnega in nato še ustavnega sodišča je podjetnik Janez Janša leta 2016 dobil 3,3 milijona evrov vredno odškodnino zaradi nerazumno dolgega sojenja. A še pred sodbo ustavnega sodišča so leta 2011 nepremičnine iz Stražišča dobile drugega lastnika: Janeza Levstka iz Ribnice na Dolenjskem. Infohip je, kot so navajali različni mediji, dolgoval Levstku pol milijona evrov, zato je imel pred tem več let nad objektom vpisano hipoteko. Kakorkoli, podjetnik Janez Janša je po prejemu večmilijonske odškodnine v letu 2018  postal lastnik RTC Krvavec, kar je zelo močno odmevalo v javnosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.