Snežni plaz do vratu zasul dva planinca

Foto: arhiv Žurnal24 Fotografija je simbolična
Foto: arhiv Žurnal24 Fotografija je simbolična
Kljub zares številnim opozorilom in nasvetom, naj planinci še vsah nekaj dni zaradi nevarnosti snežnih plazov ne zahajajo v visokogorje, posebej pozorni pa naj bodo tudi na drugih nižjih turah zaradi poledenelih poti, se je danes, v nedeljo, 12. decembra, zgodilo več nesreč.
Oglej si celoten članek

Na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje navajajo, da je snežni plaz malo čez 13. uro zasul dva planinca na Tolstem vrhu, Mestna občina Kranj.
Posredovali so gorski reševalci GRS Tržič in GRS Kranj, ki so s pomočjo helikopterja Slovenske vojske ter dežurne ekipe GRS na Brniku oba planica rešili iz plazu. Oba so prepeljali v dolino in ju izročili v nadaljnjo oskrbo.

Tolsti vrh je raztegnjeni hrbet Kriške gore oziroma je s 1715 metri najvišji del tega pogorja, ki se strmo dviga nad osrednjo Gorenjsko. 

Reševanje je oviral veter

Gorska reševalna služba Kranj je danes zvečer na svoji fb strani objavila, da je omenjena planinca plaz zasul na poti na  prej omenjeni Tolsti vrh. Reševalno akcijo je močno oviral veter, vendar je posadka helikopterja vseeno uspela odložiti reševalca letalca pri planincih, ki sta bila do vratu zasuta v snegu. Oba planinca sta bila ustrezno opremljena.
Da so razmere v gorah izjemno zahtevne in nevarne, priča tudi dejstvo, da so reševalci samo ta konec tedna posredovali kar šestkrat, so navedli.
Ob koncu so napisali posebno sporočilo: "Vse, ki zahajate v gore v teh zimskih dneh, opozarjamo na izjemno zahtevne razmere, ki zahtevajo ustrezno opremo in veliko izkušenj. Posebej NEVARNO pa bo v visokogorju v prihodnjih dneh, saj je napovedana inverzija. PREVIDNO!!!"

Reševanje tudi v Bohinju ...

Skoraj istočasno, prav tako malo čez 13. uro, je planinka nenadoma padla v nezavest na planini Zajamniki, občina Bohinj. Posredovali so gorski reševalci GRS Bohinj in helikopter Letalske policijske enote. Obolelo planinko so prepeljal v Splošno bolnišnico Jesenice.

... in Kranjski Gori

Še enega poškodovanega, a ne planinca, ampak turnega smučarja, je vojaški helikopter danes popoldne prepeljal v v jeseniško bolnišnico, navajajo na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje. 

Malo pred 15. uro se je namreč na Vitrancu, občina Kranjska Gora, poškodoval turni smučar. Posredovali so gorski reševalci GRS Kranjska Gora in helikopter Slovenske vojske z združeno ekipo HNMP-GRS. Poškodovanemu smučarju so nudili medicinsko pomoč, nato so ga s helikopterjem prepeljali v jeseniško bolnišnico.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 06:46 13. December 2021.

    Sami kauč pametnjakoviči

  • 23:45 12. December 2021.

    Dobrodošli v najboljšem intimnem klubu - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • 23:19 12. December 2021.

    Zaleglo bo sam takrat ko bodo dobil položnico v višini 4000 evrov, katero bo treba plačat. Sploh ne vem kaj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.