Šola na štirih lokacijah

OŠ Jela Janežiča Škofja Loka Marjeta Šmid, ravnateljica OŠ Jela Janežiča Škofja Loka
Osnovna šola za otroke s posebnimi potrebami Jela Janežiča v Škofji Loki ima rekordni vpis: trenutno je vpisanih 137 učencev v 20 oddelkih. Še na začetku februarja so na občini Škofja Loka, ki se je kot ena od soustanoviteljic prijavila na razpis za sofinanciranje 1,6 milijona evrov vrednega nadzidka, upali, da bodo kmalu rešili prostorsko stisko. A je vse padlo v vodo, kajti razpis za sofinanciranje investicij v osnovne šole, od katerega so si obetali vsaj 40 odstotkov naložbe, je država v februarju po 14 dneh zaradi pandemije koronavirusa preklicala. Denar, ki naj bi prejeli najboljši gradbeni projekti, je bil, kot pravijo v Škofji Loki, prenakazan v integralni državni proračun.
Oglej si celoten članek

Ravnateljica OŠ Jela Janežiča Marjeta Šmid je pojasnila, da so 1. septembra prav vsi otroci, za katere izvajajo prilagojen učni program, prišli k pouku. To so otroci iz občin soustanoviteljic šole Škofja Loka, Žiri, Železniki in Gorenja vas-Poljane, kot tudi iz sosednjih občin Kranj, Vodice in Medvode.

Prav zaradi čedalje večjega vpisa otrok iz Medvod so občine soustanoviteljice pričakovale, da bo občina Medvode privolila v soustanoviteljstvo in posledično sprejela sorazmerno finančno breme pri gradnji nadzidka. Ker se medvoški občinski svet za to potezo ni odločil, saj se v Medvodah tudi že več let pripravljajo na gradnjo nove osnovne šole v Preski, ki bo stala 15 milijonov evrov, je nekaj časa celo grozilo, da v Škofji Loki jeseni ne bodo sprejeli 30 otrok iz Medvod, še zlasti pa ne novih štirih prvošolčkov.  

Kompromisni dogovor

Župani soustanoviteljic so julija vendarle dosegli dogovor, naj občina Medvode zaradi novega oddelka prispeva za ureditev dodatnih prostorov in plačilo najemnine. To se je nato dejansko uredilo, saj je šola najela prostore nasproti glavne škofjeloške avtobusne postaje, ki so v lasti Sožitja, društva za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju. Prav v teh prostorih je OŠ Jela Janežiča pred petimi leti že gostovala. Občina Medvode bo zanje plačevala mesečno najemnino v višini 150 evrov. Prispevala pa bo tudi za nakup projektorja na platno in tri prenosne računalnike. Vse skupaj z najemnino vred bo to zneslo okoli 3500 evrov. Že na prvi jesenski seji medvoškega občinskega sveta pa naj bi predvidoma spet razpravljali, ali bo občina Medvode postala soustanoviteljica šole za otroke s posebnimi potrebami v Škofji Loki.

Mlajši ne morejo nositi mask

Kakorkoli, pouk je zaradi prostorske stiske 1. septembra stekel na štirih lokacijah (lani na treh) prav zaradi večjega vpisa otrok s posebnimi potrebami iz Medvod. Kar pa, kot priznava ravnateljica Marjeta Šmid ni tako slabo, saj šola tako lažje izpolnjuje predpisane ukrepe, ki jih je podal nacionalni inštitut za javno zdravje. Za nekatere otroke pa je nošenje mask velika težava in ne zdržijo z njimi. »Mnogi mlajši otroci niso mogli nositi mask in so si jih sneli. In še starejši kdaj pozabijo, da jih morajo nositi. Učitelji jih seveda na to prijazno opozorijo. Postopoma je potrebno delati z njimi, kajti nekateri se mask ustrašijo, nekateri pa ne zdržijo z njimi,« poudarja ravnateljica.

Jelo Janežič (1900 - 1966), prvi ravnatelj posebne osnovne šole v Škofji Loki, je kar 44 let svojega življenja in pedagoškega ustvarjanja posvetil mladini. Posebno skrb je namenil otrokom z motnjami v duševnem razvoju, večji kakovosti njihovega usposabljanja, njihovi poklicni in delovni uspešnosti. Šola, imenovana po njem, bo letos praznovala 75 let. Stavba v Podlubniku, v kateri so otroci s posebnimi potrebami od leta 1993, je primerna za 75 otrok. Z nadzidkom bi pridobili 700 kvadratnih metrov za učilnice, knjižnico, prostore za posebno obravnavo in mobilno službo ter za program za mlajše odrasle od 21. do 26. leta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.