Teden slovenske drame tudi letos (zaenkrat) odnesla epidemija

Na svetovni dan gledališča bi se v Prešernovem gledališču Kranj moral začeti 51. Teden slovenske drame, a je tudi letos načrte prekrižala epidemija. V kranjskem gledališču upajo, da bodo letos uspeli izpeljati festival v prvi polovici novembra.
Oglej si celoten članek

Epidemija je tudi letos odnesla Teden slovenske drame, ki ga tradicionalno organizirajo v Prešernovem gledališču Kranj ob podpori Ministrstva za kulturo in Mestne občine Kranj. Kljub temu upajo, da bodo imeli letos več sreče in bodo festival uspeli izpeljati novembra. Spomnimo, zaradi epidemije koronavirusa je bil lanski jubilejni, petdeseti festival izveden le delno, saj sta bila tekmovalni in spremljevalni program prvič v zgodovini odpovedana.

»Na festival smo več ali manj dobro pripravljeni. Večji del dodatnega programa bomo tako izpeljali že v tem pomladnem terminu. Prav te dni tako potekata dva razpisa, in sicer za delavnico dramskega pisanja, letos že šestnajstič, prav poseben pa je javni poziv za dramska besedila »Dramski izZOOM«. Dramske pisateljice in pisatelje vabimo, da nam pošljejo svoja kratka dramska besedila za dva igralca in bodo namenjena realizaciji prek videokonferenčne platforme Zoom,« je povedala direktorica kranjskega gledališča Mirjam Drnovšček. V spomladanskem oziroma običajnem terminu festivala bodo organizatorji v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom izpeljali tudi Pogovore z nominiranci.

Drnovščkovo ob vsem tem sicer predvsem veseli, da tako občina kot ministrstvo nista oklestila finančnih sredstev za festival. »Tako z ministrstva kot tudi Mestne občine Kranj smo dobili dovolj sredstev, da bomo lahko izpeljali zastavljeni program, za kar smo zelo hvaležni.«

 

Selektor že izbral tekmovalne in spremljevalne predstave

Selektor 51. Tedna slovenske drame je Rok Andres, ki si je lani kljub epidemiji in okrnjeni gledališki dejavnosti uspel ogledati kar 38 uprizoritev, nastalih na podlagi slovenskih dramskih predlog. »Leto 2020 je bilo v vseh pogledih izredno. Tudi selektorji smo se znašli v čudnem položaju, ko nismo vedeli kam in kako naprej. Po prvem ponovnem odprtju gledališč smo ugotovili, da si bomo vse morali ogledati v zelo kratkem času. Tudi sam sem si tako večino uprizoritev, ki so prišle v poštev, ogledal med majem in oktobrom. Posebej moram pohvaliti producente, ki so se zelo angažirali, da so večino programa uspeli izvesti tudi v živo, kljub vsem omejitvam in ukrepom. Ob vsem tem me je sicer presenetilo, kako hitro so se slovenska dramatika in uprizoritve prilagodili na trenutno situacijo, kako hitro je slovensko gledališče predstavljalo tudi tematike s področja virusnega časa ali pa zaostrene politične situacije,« pojasnjuje Andres.

Foto: Simona Ješelnik

V tekmovalni program je tako selektor uvrstil predstave Sedem vprašanj o sreči v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana in Slovenskega mladinskega gledališča, v režiji Tomija Janežiča; Rok Vilčnik - rokgre: Pošta v izvedbi Drame SNG Maribor in režiji Juša A. Zidarja; Gejm  v izvedbi Maske Ljubljana in Slovenskega mladinskega gledališča, v režiji Žige Divjaka; Matjaž Zupančič: Nova rasa v izvedbi SNG Drama Ljubljana in režiji Matjaža Zupančiča; Oče Romuald/Lovrenc Marušič: Škofjeloški pasijon v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj, v režiji Jerneja Lorencija ter Nejc Gazvoda: Jazz  v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega in režiji Nejca Gazvode. Selektor je v spremljevalni program uvrstil še pet predstav, od tega eno iz tujine, poleg tega pa predlaga, da se izvede še posebni spremljevalni program, v katerega bi vključili nekaj projektov, ki so lani nastali na spletu.

 

Znani so tudi nominiranci za Grumovo nagrado

Svoje delo je že opravila tudi žirija za nagrado Slavka Gruma, nagrado za mladega dramatika ter Grün-Filipičevo priznanje za dosežke na področju dramaturgije, ki so jo letos sestavljali Matej Bogataj, Srečko Fišer in Amelia Kraigher. Prebrali so šestintrideset besedil in letos izbrali samo ženske avtorice. Tako so nominirana besedila Nike Švab: Delo in deklica 1. do 5.: Drame tlačank; Vedrane Grisogono Nemeš: Franc; Simone Semenič: potem že tečem; in Maje Šorli: Tega okusa še niste poskusili.

Kdo bo prejel letošnjo nagrado Slavka Gruma ter nagrado za mladega dramatika, bodo razglasili 6. aprila, na dan, ko bi morala v običajnem terminu biti sklepna prireditev s podelitvijo nagrad.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.