Tržnična dejavnost bo pod eno streho

Foto: Kraji.eu
Foto: Kraji.eu
V Kranju bodo tržno dejavnost prenesli s Komunale Kranj na Zavod za turizem in kulturo Kranj.
Oglej si celoten članek

Mestno tržnico v Kranju upravlja Komunala Kranj, nekatere druge tržnične dejavnosti pa že več let izvaja Zavod za turizem in kulturo Kranj. Predlog sedaj izhaja s strani Komunale Kranj. »Med vodstvom Komunale in Zavoda za turizem in kulturo Kranj je bil dogovor, da bi se to dejavnost prestavilo na Zavod za turizem, ki že zdaj opravlja del tržnične dejavnosti v Kranju. Tudi v mestni upravi smo videli, da gre za racionalizacijo in predvsem, da se ta dejavnost prenaša na pravno osebo, ki bo tudi imela nek naravni interes, da se tržnica v Kranju tudi proaktivno razvija,« je povedal vodja Urada za za gospodarske dejavnosti in promet Marko Čehovin.

Prenos upravljanja na Zavod za turizem in kulturo bi ob tem prinesel še do dviga kvalitete turistične ponudbe in koordinacije kulturnih dogodkov v mestnem jedru Kranja. Zaživela bi tudi spletna platforma, kjer bo na voljo urnik tržnic z aktualno ponudbo ter dodatnim spremljevalnim programom. Ob tem bo bil novi odlok še usklajen z veljavno zakonodajo, saj sta zastarela predpisa iz leta 1979 delno neveljavna in neizvršljiva.

Za izvajanje tržnične dejavnosti v letu 2023 Zavod za turizem in kulturo Kranj sicer v svojem finančnem načrtu planira sredstva v višini 24.000 evrov. Znesek zajema komunalne stroške, stroške za elektriko, najem premičnih stranišč, najem tržnega prostora, zunanjo pomoč pri izvajanju tržnic in razvoj računalniškega modula za avtomatizacijo ponudbe in povpraševanja za tržnično dejavnost. Ta sredstva so že zagotovljena v proračunu MOK za leto 2023, v naslednjih proračunih pa jih bodo še morali planirati. V rebalansu proračuna MOK za leto 2023 bodo tako na predlog Zavoda za turizem in kulturo Kranj planirali tudi sredstva za zaposlitev ene osebe na zavodu za koordiniranje tržnic in kulturnih dogodkov v mestnem jedru. Koordiniranje celotne tržnične dejavnosti v Kranju predstavlja približno polovico njenega dela. Celoten bruto znesek za plače te osebe znaša 22.544 evrov. Prav tako bodo ta sredstva morali planirati v naslednjih proračunih.

Mestna občina Kranj si sicer še naprej prizadeva kupiti vse stavbe na mestni tržnici v starem Kranju. »Še vedno potekajo pogajanja z lastniki stavbe Jurčkove hiše na mestni tržnici v Kranju na Glavnem trgu 5. Zaenkrat ima občina 12,9-odstotni solastninski delež v omenjeni stavbi, v teku pa je tudi odkup posameznih deležev od več solastnikov. Po izvedbi teh nakupov bomo imeli približno 23-odstotni solastniški delež na nepremičnini. Težava pri pridobivanju lastništva nepremičnine je predvsem razhajanje glede cene za odkup in tudi zato v tem trenutku še ne moremo napovedati, kdaj bo celotno območje v lasti občine,« pojasnjujejo na kranjski občini. Časovnice glede obnove in ureditve mestne tržnice tako v tem trenutku še ne morejo napovedati, saj je ključno, da se naprej uredi lastništvo.

STARO JEDRO Bo stari Kranj res začel živeti?

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.