Tudi kranjska kulinarika je odlična

Foto: Zavod za turizem in kulturo Kranj
Foto: Zavod za turizem in kulturo Kranj
V Kranju so pripravili novo brošuro, v kateri so zajeli gostilne in slaščičarne, kulinarične dogodke in tržnice, tradicionalne in aktualne gastronomske zgodbe ter drugo v mestu in okolici.
Oglej si celoten članek

Kranj po besedah Janeza Bogataja med svojimi specialitetami ponuja kranjsko klobaso, kranjske štruklje, orehove štruklje na sopari in prato oziroma budl. Ko so tako pripravili letošnjo novo kulinarično brošuro, so se v Zavodu za turizem in kulturo Kranj (ZTKK), ki se v teh dneh predstavlja tudi na sejmu Alpe Adria v Ljubljani, pogovarjali s kranjskimi chefi, prodajalci na tržnicah naključnimi domačini ter spraševali, katera hrana najbolj odseva Kranj. »Ko smo se pogovarjali s kranjskimi chefi, so se izluščili njihovi spomini na otroštvo – denimo na domače orehe, iz katerih so v babičini kuhinji nastale krasne dobrote. Prodajalci na kranjski tržnici so nam pripovedovali o preteklosti in on tem, kakšni so bili tržni dnevi včasih. Domačini pa so se spominjali najbolj okusnih jedi na žlico, ki so jih v kranjskih blokih kuhali njihovi stari starši,« so zapisali.

ZTKK je tako brošuro »Kranjsko na krožniku« zasnoval z mislijo na domačine, ki jih zanima lokalna kulinarika in bi radi izvedeli, kako do sezonskih izdelkov, ki jih ponujajo kmetovalci iz Kranja in okolice. Zato so v besedi in fotografiji zajeli, kaj dobrega ponujajo kranjske gostilne, restavracije, slaščičarne, tržnice in trgovinice z domačimi dobrotami. Hkrati je publikacija namenjena turistom, ki jih med potovanjem zanimajo utrinki iz kranjske gastronomske preteklosti in bi radi izvedeli, kaj dobrega danes ponujajo gostinci v največjem gorenjskem mestu.

Zajeli so še enološke in gastronomske dogodke, ki jih v Kranju ne manjka. V njih zagotovo ne manjkajo od Vinske poti v rovih pod starim delom mesta prek Kranjske dolge mize, Dneva kranjske klobase in piva ter Kostanovega piknika, vse do Dneva domačih dobrot in rednega kulinaričnega dogodka Kr' petek je. Brošura je na voljo v TIC Kranjska hiša ali preko spleta.

Kranjski štruklji iz Gostilne Kot:

Za 4-6 oseb:

6-8 palačink

Nadev:

200 g ribane kaše

2 jajci

50 g surovega masla

6 žlic domače marelične marmelade

sol

Preliv:

2 dl kisle smetane

2 jajci

Pripravimo še:

malo sladkorja v prahu košček masla (za posodice oziroma pekač)

 

Po klasičnem receptu iz moke, jajc, mleka z dodatkom malo soli in malenkosti sladkorja spečemo palačinke. Pripravimo nadev. V rahlo osoljeni vodi in na zmerni temperaturi skuhamo ribano kašo po navodilih, zapisanih na embalaži. Med kuhanjem večkrat pomešamo. Kašo odcedimo in ohladimo. Ohlajeni kaši primešamo na pol stopljeno maslo, razžvrkljano jajce in marmelado. S tem nadevom namažemo palačinke. Zvijemo jih, zrežemo na tretjine in položimo v namaščene lončene posodice. Če jih nimamo, uporabimo srednje velik pekač. Prelijemo s prelivom, torej s kislo smetano, razmešano z dvema jajcema. Zapečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija. Pečemo 10 ali 15 minut. Postrežemo še vroče, po želji posute s sladkorjem v prahu.

Foto: Zavod za turizem in kulturo Kranj Kranjski štruklji

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:59 19. Februar 2023.

    Jst prsegam na zasko ! ! !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.