Upajo, da se kmalu vrnejo v šolo

Foto: arhiv OŠ Helene Puhar Sameva tudi po počitnicah
Foto: arhiv OŠ Helene Puhar Sameva tudi po počitnicah
Po podaljšanih počitnicah so danes začeli z izobraževanjem na daljavo tudi na Osnovni šoli Helene Puhar v Kranju, šoli za otroke s posebnimi potrebami. Tako kot drugod po Sloveniji tudi na tej šoli upajo, da se bodo čimprej vsi vrnili v šolo.
Oglej si celoten članek

V letošnjem letu je na OŠ Helene Puhar Kranj vpisanih 116 učencev: 67 jih je v programu nižji izobrazbeni standard (gre za otroke, ki imajo lažjo motnjo v duševnem razvoju), 49 je uvrščenih v posebni program vzgoje in izobraževanja. V tem drugem programu so otroci z zmerno ali težko motnjo v duševnem ravoju. Večina otrok je iz Mestne občine Kranj, prihajajo pa še iz bližnjih občin Tržič, Naklo, Šenčur, Cerklje in Jezersko.    

"Že spomladi je pouk potekal na nov način in ni bilo lahko, vendar smo se na nepričakovano situacijo dobro odzvali in delo izvedli v skladu z navodili ministrstva za šolstvo in zavoda za šolstvo," je razložil Janez Cuderman, ravnatelj Osnovne šole Helene Puhar.

O tem, ali je bilo huje spomladi ali zdaj, pa nam je odgovoril, da tega ne more oceniti in da v prvem valu večjih stisk pri otrocih niso zaznali.
"Upam, da se  bo epidemiološka slika kmalu izboljšala in da se bodo izredni ukrepi omilili. Po prvem valu smo bili vsi zelo veseli, ko so se učenci vrnili v šolske klopi. Vrnitve bomo veseli tudi po drugem valu. Seveda ob pogoju, da se bo epidemiološko stanje toliko izboljšalo, da bo izvedba pouka v šoli varna in ne bo ogroženo zdravje učencev in zaposlenih," je navedel ravnatelj.

Že od prvega vala so na šoli izvajali izobraževanje in organizirali delo v skladu z navodili, ki so jih prejeli od ministrstva za šolstvo, in ob upoštevanju priporočil NIJZ.Tako kot vse druge šole jih je ministrstvo o vseh odločitvah obveščalo z okrožnicami.
V tednu pred jesenskimi počitnicami je bilo delo še posebej zelo stresno, in tudi na OŠ Helene Puhar so imeli nekaj zaposlenih, ki so imeli covid-19, pri učencih pa obolelih ni bilo.

Občinsko priznanje ravnatelju

Janez Cuderman bo med letošnjimi prejemniki priznanj Mestne občine Kranj, ki jih bodo podelili ob občinskem prazniku. V obrazložitvi je med drugim zapisano, da je v času vodenja OŠ Helene Puhar, to je od leta 2013 naprej, v šolo vnesel mnogo pozitivnih sprememb in da je šola postala bolj odprta.

Uredili pa so "okolico šole, v vrtu je nastala senzualna pot, umestili so kolesarsko pot, preuredili nekatere učilnice, da imajo prost izhod na ograjen vrt, kjer se poleti lahko izvaja pouk na prostem. Predlani so zaključili nadgradnjo šole, ki je prinesla nekaj novih učilnic, dvigalo v zgornje nadstropje in tako povezavo vseh površin šole za gibalno ovirane učence na šoli. Sanirali so tudi telovadnico. V letu 2019 je bila zaključena toplotna sanacija šolske stavbe, ki omogoča prihranke pri obratovanju. Marsikateri projekt je bil izveden s pomočjo zbranih donatorskih sredstev, za kar je v največji meri zaslužen prav Janez Cuderman, ki ima dobro začrtano vizijo, za katero se močno trudi in jo tudi uresničuje."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.