Usodno zdrsnil v globel

Foto: Vir PU Kranj Helikopter SV, reševanje v gorah
Danes, v nedeljo, 5. junija, so imeli gorski reševalci, helikopter Slovenske vojske in tudi policijski helikopter spet obilo dela v gorah. Žal pa gorski reševalci niso mogli pomagati planincu, ki je pod Planino pod Golico malo pred 13. uro padel na poti po pobočju in usodno zdrsnil v globel.
Oglej si celoten članek

Kot navajajo na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje, je bil planinec tako hudo poškodovan, da je na kraju nesreče umrl. V dolino ga je prepeljal vojaški helikopter v spremstvu dežurne ekipe GRZS.

Mag. Bojan Kos, predstavnik za stike z javnostmi na Policijski upravi Kranj, je v zvezi z smtno nesrečo in identiteto planinca, ki se je vračal v dolino, pojasnil, da to bil odrasel moški in še, da je bil ustrezno opremljen. Zaradi hudih poškodb je umrl po prevračanju po zelo strmem in drsečem pobočju. Tuja krivda pri ogledu kraja nesreče ni bila ugotovljena. Jeseniški gorski reševalci so s klasično tehniko opravili daljši dvig pokojnika po zahtevnem terenu do koče na Golici. Tam so ga nato dvignili v helikopter Slovenske vojske in odpeljali v dolino.

Poleg tega posredovanja so bile danes v slovenskih gorah še štiri helikopterske intervencije. V popoldnevu so se namreč nesreče kar vrstile ena za drugo ...

Skale se krušijo in padajo

Prva nesreča se je zgodila malo čez 12. uro v Kamniški Bistrici, občina Kamnik, ko se je v plezalni steni Vežica, smer Črnolaska, odkrušil del skale. Plezalki, ki je bila v steni, je poškodoval roko, tako da je obvisela na vrvi približno dva raztežaja pod vrhom. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Kamnik. Poškodovano plezalko in njeno spremljevalko je s stene rešila dežurna ekipa GRS z Brnika s pomočjo helikopterja Letalske policijske enote. Poškodovano plezalko so nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Vojaški helikopter in dežurna ekipa GRS pa so intervenirali tudi na Šmarni gori. Planinko, ki se je malo čez 13. uro poškodovala na poti na hišno goro Ljubljančanov, so najprej oskrbeli reševalci Nujne pomoči, do mesta pristanka helikopterja pa so jo prenesli gasilci GB Ljubljana, PGD Tacen in gorski reševalci GRS Ljubljana. Poškodovanko so nato s helikopterjevm prepeljali v ljubljanski klinični center.

Foto: Vir PU Kranj Helikopter SV, reševanje v gorah

Malo čez 14. uro so iz planinske koče pri Krnskih jezerih, občina Kobarid, poklicali na pomoč obolelemu planincu. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Bovec. Obolelo osebo je v UKC Ljubljana prepeljal vojaški helikopter skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku.

Ob 17.30 je na Debeli peči, občina Gorje, na alpinista padla skala. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Mojstrana. Poškodovanega alpinista skupaj s soplezalcem je v jeseniško bolnišnico prav tako prepeljal vojaški helikopter v spremstvu dežurne ekipe GRZS.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.