V desetih urah je prišlo devet pacientov

Foto: M. Ha. Vhod v Zdravstveni dom Kranj, posneto 10.1.2023.
Foto: M. Ha. Vhod v Zdravstveni dom Kranj, posneto 10.1.2023.
V tem tednu so v Zdravstvenem domu Kranj vzpostavili ambulanto za neopredeljene oziroma tiste paciente iz občin Kranj, Preddvor, Jezersko, Naklo, Šenčur in Cerklje, ki nimajo svojega osebnega zdravnika. Presenetljivo ali ne, obisk je bil zelo nizek.
Oglej si celoten članek

V torek, 14. februarja, je ambulanto za neopredeljene v Kranju, ki je bila odprta od 14. do 19. ure, obiskalo šest občanov, v četrtek, 16. februarja, ob enakih urah, pa le trije. V tem času sta "nadure" delala po en zdravnik in ena medicinska sestra. Doslej se je za delo v ambulanti za neopredeljene, ki je, kot je znano, tudi precej dobro stimulirano, odločilo sedem zdravnikov in zdravnic, vsi so dr. med. ali pa dr. med. spec. druž. med., zaposleni v ZD Kranj.

Na vprašanje, ali so se ti, ki so prišli v ambulanto, tudi opredelili, so nam iz službe za stike z javnostmi pri Osnovnem varstvu Gorenjske odgovorili, da se od teh devetih, ki so prišli, niso opredelili vsi, saj so nekateri mlajši od 19 let ali imajo že drugje izbranega osebnega zdravnika.

Ambulante za neopredeljene so, kot poudarjajo v Osnovnem zdravstvu Gorenjska, "namenjene le zavarovanim osebam, starejšim od 19 let, brez splošnega osebnega zdravnika, in osebam, ki imajo zdravstveno težavo, zaradi katere potrebujejo obravnavo (pregled) pri zdravniku. Torej, ko zbolijo, ali bodo potrebovali recept, napotnico, bolniški stalež, se oglasijo v ambulanti in opravijo potrebno obravnavo".

In kako je z naročanjem v ambulanto za neopredeljene? Zaenkrat o tem ne razmišljajo, saj ni takega povpraševanja, seveda pa je možno poklicati v ambulanto za neopredeljene – kontakt je na spletni strani ZD Kranj.

Do konca februarja bo ambulanta za neopredeljene v ZD Kranj, ki je začasna rešitev, delovala po objavljenem urniku. Ta je naslednji: 20. februarja od 10. do 12. ure, 22. februarja od 14. do 19. ure, 24. februarja od 14. do 16. ure, 27. februarja od 10. do 12. ure in 28. februarja od 14. do 19. ure. V maju pa v ZD Kranj načrtujejo odprtje nove ambulante družinske medicnine in tako bodo neopredeljeni lahko izbrali osebnega zdravnika. Trenutno pa lahko izberejo osebnega zdravnika tudi v sosednjem ZD Škofja Loka, so nam še pojasnili iz OZG Gorenjska.

PROTEST "Branimo javno zdravstvo" ZDRAVSTVO Kranj: februarja polovica ambulante za neopredeljene

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 13:27 19. Februar 2023.

    Spomin na TV izjavo starejše gospe ,ki je vso javnost obvestila o svoji bolezni -govorila je o raku in kemoterapiji …

  • 11:57 18. Februar 2023.

    Najbolje bi bilo, da se zaprejo vse ambulante. Nič dela in nič stroškov.

  • 20:00 17. Februar 2023.

    Osebno sem brez zdravnika kake tri leta in se ne morem prijaviti v nove ambulante ker ne dvigujejo telefona niti …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.