V Dražgoše v nedeljo z dokazilom pogoja PCT

Foto: Saša Despot Spomenik v spomin na dražgoško bitko je zasnoval ing. arh. Boris Kobe, postavlili pa so ga julija 1976. V spodnjem delu spomenika je prostor s spominsko ploščo in z reliefi okrašeno bronasto kostnico s posmrtnimi ostanki dražgoških žrtev.
Foto: Saša Despot Spomenik v spomin na dražgoško bitko je zasnoval ing. arh. Boris Kobe, postavlili pa so ga julija 1976. V spodnjem delu spomenika je prostor s spominsko ploščo in z reliefi okrašeno bronasto kostnico s posmrtnimi ostanki dražgoških žrtev.
Organizacijski komite za prireditve Po stezah partizanske Jelovice bo kljub epidemiološkim razmeram v nedeljo, 9. januarja, v Dražgošah pripravil slovesnost ob 80. obletnici dražgoške bitke. Lani so tradicionalni množični dogodek zaradi razmer odpovedali, letos pa ga bodo skupaj s pohodi izpeljali.
Oglej si celoten članek

"Žal letošnja slovesnost ne bo takšna, kot bi si jo vsi mi, predvsem pa vsakoletni obiskovalci, želeli. Nevarnost covida-19 in ukrepi, ki jih zaradi vseh udeležencev spoštujemo, nam dovoljujejo bistveno manjše število obiskovalcev na prireditvenem prostoru kot v letih brez omejitev," je v današnjem sporočilu za javnost pojasnil predsednik organizacijskega komiteja, generalmajor Ladislav Lipič.

Okolica spomenika bo ograjena

Prireditveni prostor v okolici spomenika v Dražgošah bo ograjen, vstop vanj pa bo mogoč le s predložitvijo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Takoj ob vstopu na prireditveni prostor bo nujno razkuževanje rok, namestitev zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2 ter nenehno vzdrževanje 1,5 metra medsebojne razdalje.

Kot je povedal Lipič, so za prireditev dobili dovoljenje Upravne enote Škofja Loka, pri čemer morajo izpolnjevati posebne pogoje, med katerimi je omejitev ljudi na prireditvenem prostoru. Kar bo izven tega prostora, pa ni stvar organizacijskega komiteja, je pojasnil. Organizatorji bodo na prireditvenem prostoru zagotovili do 750 sedišč, kar bo po Lipičevem pričakovanju glede na razmere dovolj.

Organizatorji vse obiskovalce prireditve prosijo, naj se dosledno držijo vseh varnostnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom in naj se prireditve udeležijo le zdravi, brez znakov okužbe dihal. To velja tudi za udeležence pohodov, ki so že tradicionalni in bodo potekali tudi letos. Ne bo pa v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje tokrat na stojnicah v Dražgošah prodaje hrane in pijače.

Slavnostni govornik bo prvi predsednik RS Milan Kučan

Kot je izpostavil generalmajor Lipič, letošnje razmere in omejitve ne bodo ovira, da na spominski slovesnosti ne bi odgovorili vsem, ki o Dražgošah ali Osankarici govorijo in pišejo o nesmiselnosti upora zoper fašizem in nacizem.

"Slovenski narodni duh in uporništvo slovenskega naroda je prepoznalo nevarnost, ki je grozila evropski in svetovni civilizaciji, zato je bil upor smiseln, tako kot je bil smiseln leta 1990 in 1991, ko smo se ponovno, kot mnogokrat prej v naši zgodovini, uprli. Zato povejmo, da je upor potreben vedno, ko je ogrožena svoboda naroda, njen jezik, ko je ogrožena demokracija in človekovo dostojanstvo," je dejal Lipič.

Opozoril je na živost kolektivnega in povezanega spomina krajev, ki so doživeli enako ali podobno usodo po Evropi ter izpostavil, da spomin na grozote pod fašističnim in nacističnim škornjem ne smejo zbledeti. Biti nam morajo opomin in spodbuda za nenehna prizadevanja za ohranjanje miru, svobode vseh in vsakogar, za medsebojno razumevanje, spoštovanje in sodelovanje, je prepričan.

Spopad Cankarjevega bataljona od 9. do 11. januarja 1942 z enoto okupatorja, ki mu je sledilo maščevanje nad vaščani Dražgoš, so z opisom tedanjega časa in razmer, v katerih je vzplamtel upor, vedno opisali tudi slavnostni govorniki na spominskih slovesnostih v Dražgošah.

Ob opisih zgodovinskega časa, kjer je v prvem velikem uporu na naših tleh življenje izgubilo 41 Dražgošanov in devet partizanov, vas pa je bila požgana in popolnoma porušena, govorniki niso pozabili niti na aktualni čas in razmere, v katerem so se odvijale posamezne slovesnosti. O njih bo spregovoril tudi letošnji slavnostni govornik, prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan.

Osrednja slovesnost 65. prireditve Po stezah partizanske Jelovice se bo pričela ob 12. uri, v kulturnem programu bodo nastopili Partizanski pevski zbor, recitatorji Vesna Slapar, Katarina Stegnar in Primož Bezjak ter sopranistka Gaja Sorč.

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 16:28 7. Januar 2022.

    Pravite da je vse zlagano?

  • 15:38 7. Januar 2022.

    Aktiviste motijo tisti, ki spoštujejo zgodovino, ne pa tisti, ki so jim zaukazali spoštovanje PCT ukrepa in to na prostem..Sramotijo …

  • 11:26 7. Januar 2022.

    Ubogi dražgoščani , ki gledajo beton zlagane resnice.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.