V gorenjskem biseru se veselijo obiskovalcev

Foto: Profimedia
Bled je pripravljen za poletno sezono, v kateri pričakujejo dober obisk turistov. Pripravljajo pa tudi pestro dogajanje, ki bo vrhunec doživel z Blejskimi dnevi konec julija.
Oglej si celoten članek

Na Bledu se veselijo poletne sezone. »V letošnjem poletju pričakujemo ponovno vsaj tako dober obisk in dobro sezono kot leta 2019, torej pred epidemijo. Po podatkih Občine Bled smo leta 2019 beležili 1,1 milijona nočitev, leta 2020 433.000, leta 2021 nekaj čez pol milijona. Letos smo do konca aprila že realizirali 121.000 nočitev,« nam je povedala v. d. direktorice Turizma Bled Romana Purkart.

Občina Bled, Turizem Bled, Zavod za kulturo Bled, javno podjetje Infrastruktura Bled ter medobčinsko redarstvo in inšpektorat so se sicer na letošnje poletje dobro pripravili. Ponovno je tako zaživel projekt Vprašaj me, sem domačin. Informatorji bodo do 15. septembra opravljali informacijsko službo med Grajskim kopališčem in Grand hotelom Toplice. Julija in avgusta bosta vozila dva brezplačna avtobusa - eden po Bledu, ki bo imel tudi izstopno mesto za Vintgar, drugi pa bo štirikrat dnevno vozil na Pokljuko. Za ves promet, razen za domačine ter goste kampa, bodo zaprli cesto od Pristave skozi Zako do železniške postaje Bled – Jezero.

Letos so na voljo tudi nove tematske poti, ki so nastale kot del projekta DigiRikli. Gre za pet poti, od katerih ena pelje tudi v sosednjo občino Gorje. Gostje si lahko naložijo tudi aplikacijo, ki jih bo vodila po nekdaj pozabljenih Riklijevih poteh, ki so jih s pomočjo sodobne tehnologije oživili in pripravili za vse pohodnike. Ob tem nadaljujejo še s projektom Blejski lokalni izbor, ravno pa so končali z ocenjevanjem doživetij.

Kot primer dobre prakse letos na Bledu predvsem izpostavljajo sodelovanje med javnim zavodom Turizem Bled in Hotelom Triglav. »Na pobudo Hotela Triglav ter v sodelovanju s Turizmom Bled v prostorih hotela vsako tretjo nedeljo v mesecu med 11. in 15. uro poteka t. i. Kolodvorska tržnica, na kateri se predstavljajo ponudniki in ponudnice izdelkov, certificiranih pod znamko Bled Local Selection, kuharski mojstri restavracije 1906  pa pripravijo jedilnik z vključenimi tremi hodi, ki so sestavljeni iz sestavin lokalnih ponudnikov, udeleženih na nedeljski tržnici,« pravi Purkart.

 

Poletje bo tudi bolj živahno

Po dveh epidemičnih poletjih, ki sta onemogočila večje dogodke, se tudi na Bled letos poleti vrača pestro dogajanje. »Pred nami je osrednji del poletja s Festivalom Bled, ki se začenja 1. julija, Blejskimi dnevi, v Zaki bodo filmski večeri, 3. julija bo 24. Riklijev pohod in še marsikaj,« izpostavlja v. d. direktorice Turizma Bled Romana Purkart.

Na Bledu bo tako v treh poletnih mesecih potekalo preko 100 dogodkov. Osrednji dogodek poletja, Blejski dnevi, pa bo letos posvečen 60-letnici slovenske popevke. Pestro dogajanje tako pripravljajo od 22. do24. julija, ko bodo poleg pestre kulinarične ponudbe ter sejma domače in umetnostne obrti še številni koncerti, ki bodo obiskovalce spomnili na to obletnico. »V soboto, 23. julija, pa bo tudi tradicionalno zažarelo Blejsko jezero. Prostovoljci v čolnih namreč na jezersko gladino položijo 15.000 lučk v jajčnih lupinah, ki jih že 50 let pripravlja domačin Andrej Vidic. Le-te izdela v nekaj mesecih, jajčne lupine pa skrbno ločujejo slaščičarji podjetja Conditus, ob pripravi slastnih kremnih rezin,« dodaja Purkart.

Ob tem pa se na Bledu še radi pohvalijo, da je Občina Bled zero waste občina, kar pomeni, da so vsi dogodki in vse prireditve v organizaciji občine in njenih javnih zavodov zero waste. Njihovo Grajsko kopališče pa je prvo kopališče v Sloveniji z okoljskim znakom Slovenia Green beach.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 09:07 26. Junij 2022.

    A bodo spet pozvali,kot so že storili,naj domorodci raje pridemo na Bled jeseni pa v mrazu,ko ne bo tujih turistov,ker …

  • 08:49 26. Junij 2022.

    ja no so pripravljeni . ja so na denrčke štet. in včem je bled drugačen kot 2019. pa so odganjal …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.