V Kranju ponovno poziv: Cepite se

Foto: Peter Šalamon
Foto: Peter Šalamon
V Kranju od ponedeljka deluje nov cepilni center, ki je v telovadnici kranjske vojašnice. Danes si ga je ogledal Jelko Kacin, ki je prišel v družbi Irene Grmek Košnik iz kranjskega NIJZ in vodje zdravstvene nege v ZD Kranj Jožeta Prestorja. Osrednji poziv vseh je bil: »Cepite se!«
Oglej si celoten članek

Cepljenje je trenutno v zdravstvu prioritetna naloga, ki so se jo resno lotili ne samo v Kranju ampak tudi drugod po Sloveniji. V Kranju sicer od ponedeljka cepijo na novi lokaciji, v telovadnici kranjske vojašnice.

»Prej smo že cepili v avli Mestne občine Kranj, kjer so bili pogoji dobri, a niso bili tako zelo varni, kot so tukaj. Tukaj je prostora več, pacienti lahko med čakanjem vzdržujejo ustrezno medosebno razdaljo. Pretočnost je zelo velika, vsako minuto lahko cepimo vsaj dve osebi. Ob tem vse tiste paciente, ki so pozvani na cepljenje, pozivam, naj ne pozabijo na lastno in varnost drugih, naj pridejo natančno na uro, za katero so najavljeni, da ne povzročajo nepotrebne gneče,« je povedal vodja zdravstvene nege v ZD Kranj Jože Prestor.

Foto: Peter Šalamon

Nov cepilni center je pohvalil tudi koordinator za logistični del množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin, pridružila pa se mu je tudi Irene Grmek Košnik iz kranjskega NIJZ: »Cepilni center v Kranju je lahko dober zgled tudi ostalim. Je takšno, da omogoča zelo veliko pretočnost, razdalje so omogočene, tako da se ljudje nikakor ne morejo okužiti.«

Ob tem pa je ponovno izpostavila pomen cepljenja: »Cepljenje je edina rešitev z situacijo, v kateri smo trenutno, in seveda striktno upoštevanje ukrepov, na katere opozarjamo že ves čas epidemije. Vsa cepiva, ki jih imamo v Sloveniji, so učinkovita in varna. Stranski učinki so redki in če gledamo korist teh cepiv in njihovo delovanje, korist vsekakor prevladuje. Tako ponovno pozivam, da se takoj, ko dobite vabilo na cepljenje, tudi pridete cepit.«

Foto: Peter Šalamon Razmere na Gorenjskem zaenkrat boljše, a se slabšajo

Stanje okužb z novim koronavirusom so na Gorenjskem trenutno boljše, a kot pravi Grmek Košnikova se slabšajo. Ob tem jih predvsem skrbi angleški sev, ki ga je tudi na Gorenjskem iz tedna v teden več.

»Zadnji teden smo testirali 30 sevov, od katerih jih je bilo kar 12, se pravi skoraj tretjina, pozitivnih za angleško različico. Glede na to torej opažamo,da se tako kot drugod po Sloveniji tudi pri nas stanje poslabšuje.

Angleški sev tako že nadomešča običajnega, veno, da je bolj kužen, se lažje prenaša, zadnje študije pa govorijo tudi o tem, da imajo oboleli hujše klinične slike, umrljivost pa je 30 odstotkov večja.« Dodala je še, da se moramo pripravici na precej slabšo situacijo v prihodnjih dneh in tednih.

Ob vsem tem je najboljša rešitev cepljenje. Na območju ZD Kranj so do ponedeljka uspeli cepiti 9675 oseb, od tega 6135 s prvim in 3540 z drugim odmerkom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 19:28 24. Marec 2021.

    Spelje naj se ta komunistični obramboslovski fajmošter, brez njega bo vse lažje.

  • 18:08 24. Marec 2021.

    Ali lahko izberemo s katerim cepivom, ali cepijo z najcenejšim in najslabšim?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.