V Kranju se obetata dva referenduma

Foto: Mestna občina Kranj
Foto: Mestna občina Kranj
Kranjski mestni svet bo odločal o razpisu dveh svetovalnih referendumih. Občani Krajevnih skupnosti (KS) bratov Smuk in Primskovo bi se odločali o spremembi njunih območij, KS Planina in Huje pa o njuni združitvi.
Oglej si celoten članek

Zakon o lokalni samoupravi med drugim določa, da občinski svet lahko s spremembo statuta ukine ožji del občine ali spremeni njegovo območje. Občinski svet pa mora pred ustanovitvijo ožjih delov občine ali pred spremembo njihovih območij na zborih krajanov ali na referendumu ugotoviti interes prebivalcev posameznih območij v občini, kjer naj bi bili ustanovljeni ožji deli občine. Ugotavljanje interesa se nanaša na ime in območje ožjega dela občine. Tak interes so izrazili v KS bratov Smuk, Primskovo, Planina in Huje.

 

Planina 3 bi se pridružila KS bratov Smuk

Po statističnih podatkih iz januarja leta 2018 je imela KS Primskovo 5079 prebivalcev. Od sredine leta 2018 naj bi bila približna ocena števila prebivalcev strnjenega večstanovanjskega naselja Planina 3 znotraj KS Primskovo pa 1482 oseb, starejših od 18 let. Družbena in bivanjska problematika prebivalcev Planine 3 naj bi bila precej drugačna od preostalih prebivalcev KS Primskovo. Po izraženih predlogih naj bi bila takoo njihova večinska volja, da bi se odcepili od KS Primskovo in se priključili k podobnemu stanovanjskemu naselju oziroma h KS Bratov Smuk. Zaradi skupnih mej obeh krajevnih skupnosti bo katastrska delitev lažja in manj zahtevna.

Občina je že pridobila mnenji obeh krajevnih skupnosti. Svet Krajevne skupnosti bratov Smuk je pobudo obravnaval marca 2019 in soglasno sprejel, da nima zadržkov glede priključitve. »Za krajevno skupnost bo, v primeru priključitve, pomembno vlogo imela ustrezna določitev nove meje,« je sprejel svet KS  bratov Smuk. Svet KS Primskovo pa je na podlagi vprašanj, pobud in predlogov članov sveta predsedniku Matevžu Ribnikarju aprila 2019 naložil, »da pošlje dopis Ivi Žigon, da se KS Primskovo trudi za dobrobit in sodelovanje vseh krajanov. V primeru, da si res želijo odcepiti od KS Primskovo, jih ne bodo ovirali in Svet KS Primskovo podpira voljo prebivalcev tega dela KS Primskovo.«

 

KS Planina in Huje bi se združili v eno KS

Mestna občina Kranj je avgusta lani prejela tudi sklepa Svetov KS Planina in Huje. Člani obeh svetov občini predlagajo izvedbo referenduma, na katerem bi občani odločali o združitvi omenjenih krajevnih skupnosti. Oba sveta se namreč strinjata z združitvijo v eno krajevno skupnost z imenom KS Planina - Huje. »Zaradi uresničevanja skupnih interesov in ciljev je smotrno in rentabilno pristopiti k združitvi,« izpostavljata sveta omenjenih KS.

 

Referenduma bi bila na lokalnih volitvah

Referenduma bi bila po predlogu zaradi ekonomičnosti postopka izvedena istočasno z rednimi lokalnimi volitvami, 20. 11. 2022. Kot dan razpisa, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, pa bi štel 20. 10. 2022. Za izvedbo referendumov  je za vsakega predvidena ocena stroškov v višini 15.000 evrov. Odločitev volivcev na svetovalnem referendumu sicer ne zavezuje občinskih organov. Sprememba statuta, s katero se ukine ožji del občine oziroma spremeni njegovo območje, pa lahko začne veljati šele po izteku mandata sveta ožjega dela občine.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.