V novih prostorih so že zazvenela glasbila in ples

Foto: Peter Šalamon
Foto: Peter Šalamon
V starem Kranju so uradno odprli obnovljeno nekdanjo gradbeno šolo, v kateri je sedaj prostore dobila Glasbena šola Kranj, del pa tudi kranjski Javni sklad za kulturne dejavnosti.
Oglej si celoten članek

V prostorih nekdanje gradbene šole v centru Kranja so učenci Glasbene šole Kranj prostore že zasedli v ponedeljek. Po dobrem letu dni so tako zakorakali v novo stavbo. »V nove prostore so se preselili ves skupinski pouk – predšolska glasbena vzgoja in glasbena pripravnica, nauk o glasbi in solfeggio, prav tako ves pouk plesnega programa ter tudi pouk orkestrov. To pomeni, da nam ni več potrebno gostovati v drugih prostorih. Individualni pouk pa še naprej ostaja tudi na obeh starih lokacijah – na Trubarjevem trgu in Poštni ulici oziroma v stavbi Evrope. Tako ima Glasbena šola Kranj v mestu tri stavbe, ki tvorijo trikotnik, zato verjamemo, da bo pozitivna energija, ki se širi iz naših prostorov, sedaj zares zajela celo mestno jedro. Ob večerih, ko v mali dvorani ne bo pouka orkestrov, bomo tamkajšnjo dvorano, ki ji je dodana tudi snemalnica, lahko uporabljali tudi za razne recitale solistov in koncerte komorne glasbe,« je ob uradnem odprtju povedala ravnateljica Glasbene šole Kranj Petra Mohorčič.

Foto: Peter Šalamon

Objekt v starem Kranju je v lasti kranjske občine od leta 2014. Stavbo so celovito prenovili. Med gradnjo so se sicer pojavila nekatera nepredvidena dela, predvsem v smislu dodatnih ojačitev sten ter spremembe opreme glasbene šole. Kljub temu pa končna višina cene, skupaj z obnovo objekta, opremo v objektu ter nadzorom in projektno dokumentacijo, ni bila višja od predvidene. Sam projekt je bil tako vreden nekaj manj kot 2 milijona evrov. Evropska unija v okviru Centralnih teritorialnih naložb in država sta tako prispevali okrog 1,5 milijona evrov, ostalo pa je primaknila kranjska občina.

»Gre za zelo prijetne prostore s pogledom na eni strani na stari Kranj, na drugi strani pa na Šmarjetno goro. Bili smo pred kar nekaj izzivi. Sreča je, da so bila glavna dela zaključena pred nesrečno vojno v Ukrajini, tako da ni bilo kakšnih zaostankov. Veliko dela je opravila tudi ravnateljica glasbene šole Petra Mohorčič, ki nas je malo priganjala, ampak danes imamo to, na kar smo danes zares lahko ponosni. Interes po učenju glasbe je v Kranju res velik, kar pomeni, da je Kranj res kulturno mesto,« je na odprtju povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

V prostorih nove Glasbene šole Kranj pa je sedaj našel tudi kranjski Javni sklad za kulturne dejavnosti. Vesel jih je tudi vodja kranjske izpostave Vladimir Brlek, ki pravi, da jim novi prostori pomenijo tudi manj stroškov, številna društva pa so sedaj dobila tudi mesto za svoje dejavnosti.

Foto: Peter Šalamon

Foto: Peter Šalamon

Vsi skupaj pa so danes izrazili željo, da mor Kranj v najbližji prihodnosti sedaj dobiti tudi novo koncertno dvorano. To je sedaj obljubil tudi župan Rakovec. »Res je sramota, da Kranj kot prestolnica Gorenjske nima koncertne dvorane. Vse skozi tako razmišljamo, da se bo to res zgodilo. Vemo, da so postopki zahtevni. Imamo eno lepo lokacijo in jaz sem prepričan, da če ne v naslednjem pa sigurno v tem drugem mandatu bo Kranj imel koncertno dvorano. To je sedaj prioriteta med investicijami na področju kulture,« poudarja Rakovec.

Foto: Peter Šalamon

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.