V rovih že strašijo čarovnice, kmalu pa prihajajo tudi vinske kapljice

Foto: Zavod za turizem in kulturo Kranj
Foto: Zavod za turizem in kulturo Kranj
Vsako jesen se konec oktobra v času noči čarovnic v Rovih pod starim Kranjem odpre pravljični svet. Novembra pa se v rovih ustavijo tudi vinarji.
Oglej si celoten članek

Noč čarovnic v Rovih pod starim Kranjem je grozna, temna in strah vzbujajoča dogodivščina, na kateri otroci spoznajo čarovnice in druge pravljične like, s katerimi se nato skupaj soočajo s svojimi strahovi in jih poizkušajo premagati. Dogodek pa je namenjen tudi odraslim.

Foto: arhiv Zavod za turizem in kulturo Kranj

Najprej svoj pogum v rovih preizkušajo otroci, ki so ta konec tedna že zavzeli kranjske rove. Na poti srečajo duhca, ki se skriva po temnih vogalih in je na videz strašen, v resnici pa ne preveč bister in ne preveč pogumen. Na otroke čaka tudi čarovnica Alja, ki se med ljudmi ne zna lepo obnašati in izgleda strašno, a se ji ob srečanju z otroki otopli srce. Noč čarovnic v Rovih pod starim Kranjem je grozna in temna ter strah vzbujajoča, a na poti se otroci otresejo strahu pred temo, v začaranem labirintu se naučijo zanesti na svojo lastno orientacijo in se naučijo pričarati kamenčke »Ničmenistrah«. Po opravljenih čarovniških podvigih se z lanternami sprehodijo še do pravljičnega čarovnika, ki jim pričara pravljico. Predstave so namenjene otrokom od 4. do 10. leta, v rove pa se lahko podajo še do 28.oktobra.

Odrasli pa se bodo v rove lahko podali 30. in 31. oktobra, in sicer oba dneva od 16.00 do 22.00 vsakih 30 minut. »Piše se leto 1579 in deželni zbor za zajezitev epidemije kuge zaseda v Kranju, kjer so ravno trem zavetnikom posvetili cerkev in nanjo postavili ogromen zlat križ, v cerkvi pa naslikali fresko "Priprošnjik zoper kugo". Sto let kasneje, leta 1680 Janez Vajkard Valvasor ravno končuje Slavo vojvodine Kranjske. Pot ga zanese v Kranj, kjer na gradu Khislstein oblast ravno prevzema rodbina Pagliaruzzi, ki je prišla iz Benetk. Skrivnostno se v Kranju zopet pojavi kuga, meščane zato zaprejo v njihove hiše v izolacijo, skrivnostno pa na cerkvi sv. Boštjana, sv. Fabijana in sv. Roka na Pungartu v Kranju izgine zlat križ, v tistih časih najdražji zlat križ v deželi Kranjski. Za reševanje izginulega križa je zadolžen pater Pavel, ki ga skrivnostno umorijo, umorjenih pa najdejo še nekaj ljudi, za katere morilec želi prikazati, da so umrli zaradi kuge. Stopite v svet podzemlja umorov in skupaj z detektivom Paglavcem rešite uganko umorjenih ljudi in ukradenega zlatega križa,« so ob letošnji Noči čarovnic v Rovih pod starim Kranjem zapisali v Zavodu za turizem in kulturo Kranj.

 

Novembra bodo rove zasedli vinarji

V Rovih pod starim Kranjem pa obiskovalce novembra ponovno pričakujejo vinarji slovenskih vinorodnih področij. Do zdaj se je na Vinski poti v Rovih pod starim Kranjem predstavilo že več kot 180 različnih vinarjev, dogodek pa vsako leto obišče preko 5000 ljubiteljev vinske kapljice. Ponudbo odličnih vin bodo dopolnili siri, krušni izdelki in mesnine. Poleg tega se bodo posamezna vinorodna območja predstavila tudi s turistično ponudbo, gastronomijo in kulturnim programom. Letošnja Vinska pot bo potekala 18. in 19. novembra 2022 ter 25. in 26. novembra 2022. V Zavodu za turizem in kulturo Kranj ob tem vse, ki želijo obiskati eno najbolj priljubljenih kranjskih prireditev, pozivajo, da pohitijo z nakupom vstopnic, saj teh že zmanjkuje.

Foto: Zavod za turizem in kulturo Kranj

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.