Vsaka tekma je priložnost za učenje

V Kranju so vaterpolisti kranjskega Triglava od minulega petka do nedelje gostili kvalifikacijski turnir skupine C za vaterpolski evropski pokal LEN (Liege Europeenne de Natation). Poleg domačega moštva so na turnirju nastopili še madžarski OSC iz Budimpešte, srbska Crvena zvezda iz Beograda in francoski Noisy. Triglav je moral priznati premoč vsem ekipam, a je to, kot pravijo igralci, trener in predsednik kluba, za mlado in še neizkušeno ekipo odlična priložnost za učenje. V nadaljnje tekmovanje napredujeta madžarska in srbska ekipa.
Oglej si celoten članek

Ekipa kranjskega Triglava je v pokalu LEN, evropskem pokalnem tekmovanju v vaterpolu, minule dni igrala proti izjemnim ekipam svetovnega vaterpola: žreb jim je določil kar dva nekdanja zmagovalca lige prvakov – OSC iz Budimpešte in beograjsko Crveno zvezdo, tretji nasprotnik Kranjčanov je bilo še eno močno moštvo, francoski Noisy.

V pokritem olimpijskem bazenu v Kranju se je tako v treh dneh odvilo šest kvalifikacijskih tekem za LEN Euro Cup, ki so prvouvrščeni ekipi, tokrat sta bila najuspešnejša neporaženi madžarski OSC in srbska Crvena zvezda, pripeljale do zagotovljenega nastopa v rednem delu tekmovanja. Francoski Noisy, dvarat poražen, in kranjski Triglav v redni del ne napredujeta. Kranjskim vaterpolistom v treh odigranih tekmah zmaga ni uspela – prvi dan kvalifikacij so morali priznati premoč najprej francoskemu Noisyju (9 : 20), naslednji dan je sledil še en poraz, tokrat s srbsko Crveno zvezdo (7 : 19), zadnji dan kvalifikacij pa so Kranjčani podlegli še premoči madžarske ekipe (5 : 21).

Kljub porazom so Kranjčani ponudili odlično igro na zares visokem nivoju, vsaj v prvih delih tekem, ko so bili nasprotnikom tudi rezultatsko blizu. »Šlo je za zares odlično igro vsaj v prvi ali prvih dveh četrtinah, nato pa padec v tretji – vidi se, da potem moč pojenja, koncentracija pada, je pa to odlična priložnost za pridobivanje novih izkušenj,« je poudaril predsednik AVK Triglav Kranj, Zmago Zadnik.

Mlada ekipa proti profesionalcem

Za Triglav Kranj so nastopili Jan Justin (6), Aljaž Troppan (4), Benjamin Popovič (3), Andraž Pusavec (3), Jaša Lah (2), Dejan Gostić (2), Sebastjan Novak (1), Jure Beton, Gašper Žurbi, Luka Sokler, Marko Gostić, Aleksander Cerar, Aleksander Punanović, Jure Sujica, Josip Adrian Ježina in Luka Sokler. Z igro so bili fantje zadovoljni, se pa zavedajo, da jim do profesionalnega nivoja manjka še nekaj moči in izkušenj. »Naša igra je tekom tekme nihala. To je posledica neizkušenosti in mladosti, a so ravno taki turnirji priložnost za učenje. Tu se lahko marsičesa naučimo od vrhunskih igralcev. V takih tekmah se namreč vsaka napaka kaznuje,« je po prvem porazu povedal Jure Beton, kapetan ekipe.

Ekipa kranjskega triglava je zares izredno mlada, povprečna starost igralcev je okoli devetnajst let, ocenjuje Primož Troppan, trener kranjskih vaterpolistov. »Število tekem, ki so jih fante odigrali proti ekipam na tako visokem nivoju, je res malo. Če primerjamo našo ekipo z igralci, proti katerim smo igrali, vidimo, da je bilo v nasprotnikovih taborih kakšnih petnajst do dvajset  igralcev, ki so že nastopali na evropskih in svetovnih prvenstvih, tudi na olimpijskih igrah. Ob tem dejstvu smo lahko z našo igro še bolj zadovoljni.«

Cilji so visoki

Za ekipo iz Kranja je šlo tudi za prve tekme po daljšem premoru – naši so zadnjo tekmo odigrali kar devet mesecev nazaj, medtem ko so imele ostale ekipe tudi v letošnji sezoni odigranih kar nekaj tekem. Načrte je ekipi nekoliko prekrižala tudi koronakriza, dodaja Zadnik: »Od marca do maja sploh nismo mogli trenirati, saj je bil zaprt bazen, nato pa smo poleti trdo delali.«

Da se bolj izkušenim ekipam skušamo čim bolj zoperstaviti, je glavni cilj pred začetkom tekem opredelil trener Troppan. Triglavanom je kljub močnejšim nasprotnikom tako zares uspelo kar nekaj odličnih potez in lepih zadetkov, cilj je bil izpolnjen, dolgoročni cilji pa segajo še dlje. »Pri teh tekmah je šlo predvsem za pridobivanje izkušenj za mlade fante, sedaj pa gremo naprej, štartamo na naslednjo jadransko ligo, te smo se udeležili že zadnje leto, in na evropske pokalne tekme. Dolgoročni cilj je v štirih letih narediti klub tako močan, da bi bil konkurenčen tudi v evropskih ligah,« v prihodnost gleda predsednik kluba Zadnik.

Problemi predvsem finančne narave

Pot do cilja bo postlana s trdim delom, se zavedajo v klubu, ob tem pa so z mislimi tudi pri finančnih obremenitvah. »Že sama organizacija tekmovanja je velik finančni zalogaj. Smo sicer izjemno veseli, da smo dobili priložnost organizirati drugi krog kvalifikacij v Kranju. Seveda pa je bilo s tem povezanih kar nekaj stroškov, še dodatnih zaradi ukrepov proti širjenju koronavirusa – samo domača ekipa je bila na primer testirana kar trikrat,« opisuje Zadnik. Kljub vsemu je organizatorjem uspelo uspešno izpeljati turnir brez okužbe, tribune so bile seveda prazne. »Pri tem bi še posebej pohvalil menedžerja organizacijskega odbora, Tadeja Peranoviča, in se zahvalil še županu Matjažu Rakovcu, ki nam je ves čas stal ob strani, bil je tudi delegat tekmovanja,« je hvaležen predsednik kranjskega Triglava.

Za izpolnitev ciljev – zares uigrane ekipe in igre na najvišjem nivoju – bo najbrž potrebne tudi nekaj finančne spodbude, dodaja trener Troppan: »Razvoj igralcev je seveda pogojen tudi z izboljšanjem finančne situacije v klubu, uprava se sicer trudi in zagotavlja osnovne pogoje za treninge, a to še zdaleč ni dovolj, da bi lahko zagotovili prehod igralcev na zares vrhunski nivo.« Fantje so sicer, sploh v zadnjih dveh letih, naredili že ogromen napredek – velik je bil preskok v samem znanju, miselnosti in igri, ugotavlja Zadnik, zato je le še vprašanje časa, kdaj bo ekipa kranjskega Triglava postala zares vrhunska ekipa vaterpolistov tudi na najvišjem nivoju tekmovanj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.