Vse večji interes za cepljenje proti gripi

Foto: NIJZ
Foto: NIJZ
Pred vrati je sezona gripe. Zaradi trenutne zdravstvene situacije glede novega koronavirusa vsi upajo, da se bo letos cepilo več ljudi, sploh ob dejstvu, da bo to brezplačno za vse. Se pa čaklana vrsta hitro veča. Bralec nas je opozoril, da se je prijavil na cepljenje v tem tednu, na vrsti pa bo šele v drugi polovici novembra. Na kranjski Območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje odgovarjajo, da naročanje na cepljenje poteka po vrstnem redu - kdor se prej prijavi prej pride na vrsto.
Oglej si celoten članek

NIJZ je za letošnjo sezono naročil 270.000 odmerkov cepiva proti gripi. Gre za enako cepivo kot v pretekli sezoni – štirivalentno cepivo francoskega proizvajalca. Po preliminarnih podatkih se je v prejšnji sezoni v Sloveniji proti gripi cepilo 142.842 ljudi, od tega 51.030 kroničnih bolnikov, 716 nosečnic in 7595 zdravstvenih delavcev. "Po izkušnjah NIJZ in zdravstvenih delavcev predvidevamo, da je cepiva dovolj. Cepljenje proti gripi priporočamo zlasti za kronične bolnike, osebe, stare 65 let in več, nosečnice, majhne otroke, stare od šest do 23 mesecev, ter osebe z izjemno povečano telesno težo. Za te osebe cepljenje proti gripi v sezoni 2020/2021 v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Cepljenje, ki ga bodo pričeli 19. oktobra, priporočajo tudi osebam, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe. To še posebej velja za zdravstvene delavce in sodelavce, zaposlene v domovih starejših občanov ter druge nujne službe. Na cepljenje se je treba predhodno naročiti po telefonu ali elektronski pošti, saj je vstop v čakalnico zaradi individualne obravnave omogočen le naročenim in v dogovorjenem terminu. Osebno naročanje v ambulanti ni mogoče. Na cepljenje lahko pridejo le zdrave osebe, ki v zadnjih 14 dneh niso imele znakov respiratorne okužbe, prav tako pa okužbe niso imele osebe, s katerimi živijo v istem gospodinjstvu. Obvezna je uporaba kirurške maske ter razkuževanje rok ob vstopu v prostore območne enote NIJZ," pojasnjuje doc. dr. Irena Grmek Košnik iz kranjskega NIJZ.

Vrsta čakajočih na cepljenje se hitro veča

V Državnem zboru so včeraj potrdili peti tako imenovani protikorona paket, ki med drugim vsem vključenim v zdravstveno zavarovanje daje možnost brezplačnega cepljenja proti sezonski gripi. Kot je dejala Grmek Košnikova, na NIJZ to podpirajo. Balec pa nas je ob tem opozoril, da se je na cepljenje prijavi v tem tednu, na vrsti pa bo šele v drugi polovici novembra.  Grmek Košnikova pravi, da se čakalna vrsta za cepljenje res hitro povečuje: "Za cepljenje potrebujemo osebne podatke z rojstnim datumom in številko kartice zdravstvenega zavarovanja. Naročanje na cepljenje poteka po vrstnem redu. Res je, da zaradi izrednih razmer cepljenje poteka počasneje. Vsekakor ni bojazni, da ne bi prišli na vrsto. Torej, kdor se prej prijavi prej pride na vrsto. Seveda imajo ljudje svoje obveznosti in zahteve, tako da z vsakim posebej poskusimo poiskati termin, ki mu odgovarja."

Cepljenje proti gripi je učinkovito

Učinkovitost cepiv niha iz leta v leto glede na ujemanje med sevi gripe v cepivih in dejansko prisotnimi sevi v okolju. "Študije so pokazale, da cepivo pri zdravih mladih odraslih preprečuje gripo v 70‒90 odstotkih. Pri starejših so cepiva pogosto manj učinkovita pri preprečevanju okužb, vendar svetujemo cepljenje proti gripi tako posameznikom v rizičnih skupinah kot tudi njihovim bližnjim. Tako želimo zagotoviti največjo možno zaščito pred okužbo oziroma, če se bolezen že pojavi, vsaj blažjo obliko z manj možnosti za razvoj komplikacij, kar pa lahko pomeni tudi razliko med življenjem in smrtjo," poudarja doc. dr. Irena Grmek Košnik iz kranjskega NIJZ. Stranskih učinkov po cepljenju proti gripi je zelo malo, dokazano manj kot po cepljenju z drugimi cepivi. "Cepljenje pa odsvetujemo osebam, ki so alergični na jajca in tistim, ki prebolevajo akutno nalezljivo bolezen. Spremljajoči pojav po cepljenju je lahko oteklina na mestu vboda, izjemoma kratkotrajna povišana telesna temperatura," pravi Grmek Košnikova. 

Proti gripi se poleg cepljenja v ambulanti NIJZ lahko cepimo tudi pri svojem osebnem zdravniku ali na cepilnem mestu zdravstvenega doma. Kontaktni podatki in termini za naročanje ter urnik dela ambulant so objavljeni na spletni strani NIJZ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:04 16. Oktober 2020.

    Gospa predstojnica je povedala veliko neresnic. Zgolj eno vprašanje. Objava o cepljenju je bila obešena 13.10.2020, v čakalno vrsto pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.