Pozor, ne nasedite: Takole z virusi izsiljujejo podjetja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Gorenjski kriminalisti so v zadnjem obdobju obravnavali primere izsiljevalskih virusnih oziroma kripto sporočil v domačih, malih in srednje velikih podjetjih.
Oglej si celoten članek

Računalniški napadalci izkoriščajo ranljivost informacijskega sistema, nanj namestijo virus in z njim zaklenejo datoteke na napadenem računalniku. Hkrati pa se datoteke zaklenejo tudi na vseh drugih računalnikih, ki so v istem omrežju.

Za "odklep" nato napadalci zahtevajo plačilo določene vsote v virtualni valuti.

Mag. Bojan Kos, predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj, je za Žurnal24 dodatno pojasnil, da so samo v zadnjih dveh tednih policisti na Gorenjskem dobili tri prijave. Na vprašanje, koliko denarja so zahtevali izsiljevalci oziroma napadalci, pa je odgovoril, da so "zneski različni, običajno pa od 1500 evrov naprej. Vendar je potrebno upoštevati še, da je podjetju zaradi virusa, ki jim lahko onemogoči delovanje ali kako drugače škoduje, povzročena tudi dodatna škoda v zelo visokih zneskih."

Policija zato uporabnike in skrbnike informacijskih sistemov v podjetjih opozarja na preventivno in samozaščitno ravnanje.

V to samozaščitno ravnanje sodi predvsem namestitev zadnjih varnostnih popravkov operacijskega sistema (predvsem dodatno zaščito oddaljenega oz. t.i. "RDP" dostopa) in ažurno izdelavo varnostnih kopij, ki pa naj ne ostane priključena na glavni ali pomožni strežnik podjetja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:42 11. November 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.