Za en dan odpravili rdečo cono

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V Domu Taber v Šmartnem v občini Cerklje na Gorenjskem so včeraj, 6. januarja, po le enem dnevu, ko so odpravili t. i. rdečo cono oziroma oddelek, v katerem so bili okuženi s koronavirusom, s hitrimi testi odkrili pet okužb. Po dodatnem testiranju z bolj zanesljivimi PCR testi je potrjeno okuženih osem stanovalcev in ena zaposlena. Brez okuženih s covidom-19 so danes v preddvorskem domu starejših, razmere pa se stabilizirajo tudi v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka.
Oglej si celoten članek

"Okužbe pri osmih stanovalcih in eni zaposleni, ki dela v kuhinji in ni imela neposrednega stika s stanovalci, so zaenkrat neznanega izvora," je danes pojasnila Martina Martinčič, direktorica socialnovarstvenega zavoda Taber v Šmartnem v občini Cerklje na Gorenjskem. Na vprašanje, ali je kdo od omenjenih obolelih s potrjeno okužbo za covidom-19 potreboval bolnišnično zdravljenje, pa je direktorica odgovorila, da je bila ena stanovalka od omenjenene osmerice nameščena v bolnišnico.
V Domu Taber so se 5. januarja veselili zaključka rdeče cone, a že naslednji dan, 6. januarja, so s hitrimi testi zaznali okužbo pri petih stanovalcih. Brise so zato vzeli še s PCR testi in izvedli še obsežnejše testiranje pri stanovalcih: testirali so vse stanovalce v oddelkih B1, B2 in A2. Kot že napisano prej, so okužbo potrdili pri osmih stanovalcih in te so namestili v rdečo cono.
V Domu Taber so sicer v minulih dneh cepili 134 od skupaj 150 stanovalcev in 33 zaposlenih od skupaj 80.

V Preddvoru trenutno brez covida

V Domu starejših občanov Preddvor danes, 7. januarja, niso imeli več obolelih za virusom Covid-19, zato so tudi odpravili t. i. rdečo cono in vzpostavili razmere in delovanje, kot je bilo pred epidemijo z upoštevanjem vseh priporočil NIJZ.

V CSS v Škofji Loki še vedno rdeča cona

Silva Košnjek, direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, je za Žurnal24 pojasnila, da imajo še vedno rdečo cono v športni dvorani Osnovne šole Jela Janežiča, v kateri je danes en stanovalec s covidom-19. Zaradi covida-19 pa so na bolniški štirje zaposleni. "Predvidevamo, da bomo rdečo cono konec januarja lahko zaprli. Upamo, da se bodo razmere toliko uredile, da je ne bomo potrebovali več zaradi večjega števila obolelih," je razložila.

Pomemben podatek je tudi, da na današnji dan nihče od stanovalcev iz škofjeloškega CSS ni na bolnišničnem zdravljenju zaradi covida-19.

Na današnji dan skrbijo v škofjeloškem domu za 201 stanovalca, že prihodnji teden bodo predvidoma sprejeli sedem novih. Do polne kapacitete pa doma ne bodo zapolnili, ker "smo osem sob z 12 posteljami namenili za sivo cono. To sivo cono potrebujemo ob sprejemih za sedemdnevno preventivno namestitev pred sprejemom v belo cono," je navedla direktorica.

Ker se je dom v zadnjem obdobju tudi kadrovsko okrepil, trenutno ne potrebujejo več zunanjih sodelavcev, se pravi ne zdravnikov ne medicinskih sester in prostovoljcev.

Na vprašanje, koliko stanovalcev in koliko zaposlenih se je cepilo doslej, pa je direktorica Silva Košnjek odgovorila, da so prvo cepljenje izvedli 27. decembra lani v ambulanti CSS skupaj z epidemiologinjo  NIJZ dr. Ireno Grmek Košnik. Tedaj so, po predhodnem soglasju, s prvo dozo cepili 85 stanovalcev in 19 zaposlenih.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.