Za Kovačnico 2,1 milijona iz evropskega sklada

Foto: Mestna občina Kranj Kovačnica, podjetniški inkubator Kranj Foto: Mestna občina Kranj Kovačnica, podjetniški inkubator Kranj
»Želimo si močno podjetniško skupnost ... Že zdaj vabimo mlade podjetnike in podjetnice, da razmišljajo o prihodnosti in tem, da bi svoje poslovne poti nadaljevali v Kovačnici – podjetniškem inkubatorju Kranj,« je Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj, danes komentiral novico, da bo občina prejela 2,1 milijona evropskih in državnih sredstev za ureditev podjetniškega inkubatorja v mestnem jedru.
Oglej si celoten članek

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je namreč včeraj potrdila 2,1 milijona evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj za projekt Kovačnica - podjetniški inkubator Kranj.

Kranjska Kovačnica zdaj deluje v zgradbi nekanje trgovske šole. A to stavbo namerava občina preurediti za namene osnovne šole, podjetniški inkubator pa bi rada preselila v objekt na Poštni ulici 4, ki ga je lani kupila od Pošte Slovenije. Pred tem bo občina s pomočjo evropskih in državnih sredstev objekt ustrezno preuredila.

Prostor za 80 delovnih mest

Novi prostori bodo omogočali tudi nadgradnjo vsebine obstoječega podjetniškega koncepta Kovačnice. Na 1750 kvadratnih metrih površine bo prostora za 80 delovnih mest za mlade podjetnike. Uredili bodo tudi večnamensko dvorano s 100 sedeži, sedem sejnih sob in 250 kvadratnih metrov skupnih prostorov.

V novih prostorih bodo sobivala mlada zagonska podjetja, ki delujejo največ pet let. Uporabniki bodo imeli na voljo sodobno opremljene laboratorijske prostore za izdelavo svojih izdelkov in nudenje storitev s področja umetne inteligence ter navidezne in obogatene resničnosti. Novi »stanovalci-podjetniki« v mestnem središču ne bodo samo delali, ampak tudi navezovali nove stike ter se udeleževali kulturnih in turističnih dogodkov. Z zagonom in ustvarjalnostjo bodo oživeli staro mestno jedro, napovedujejo na Mestni občini Kranj.  

Skupna vrednost operacije Kovačnica - podjetniški inkubator Kranj je 2,4 milijona evrov. Večino, 2,1 milijona evrov bosta prispevali država in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (projekt je sofinanciran iz mehanizma Dogovor za razvoj regij), še 300.000 evrov pa bo prispevala Mestna občina kranj.

Predvidena vselitev poleti 2022

Trenutno potekajo postopki za izbor izvajalcev za investicijsko-gradbena dela. Obnova se bo začela predvidoma junija, prostori pa naj bi bili nared poleti 2022.

Vzporedno pa v Kranju pripravljajo postopke za izbiro upravljavca in programske vsebine, ki bodo privlačne za mlade in podjetne. Občina bi namreč rada v mesto privabila tudi tako imenovane digitalne nomade, ki iščejo takšne prostore za opravljanje dela na daljavo, tudi za svetovne korporacije.

»Podjetniki v mestnem jedru ne bodo samo delali, ampak tudi navezovali nove stike in se udeleževali kulturnih ter turističnih dogodkov,« razmišljajo na občini, saj bi radi tudi na ta način z zagonom in ustvarjalnostjo oživili stari del mesta.

Hkrati je cilj projekta, poudarjajo na Mestni občini Kranj, prispevati k povečanju dodane vrednosti malih in srednjih podjetij v regionalnem gospodarstvu, spodbuditi inovacijski in zagonski podjetniški potencial občine in gorenjske regije, krepiti podjetniško in ustvarjalno regionalno skupnost ter prispevati k trajnostni rabi prostora.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.