Zaradi korone lani kar pet ton sveč manj

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Lani je Komunala Kranj zbrala v občinah Kranj, Jezersko, Šenčur, Naklo in Preddvor "le" 60 ton nagrobnih odpadnih sveč. To je najmanj v zadnjih petih letih oziroma skoraj 10 odstotkov manj kot v letu 2019. "Gre za posledico ukrepov proti širjenju okužb," si padec količine zbranih odpadkov razlagajo v komunalnem podjetju.
Oglej si celoten članek

Ko odložimo odpadno nagrobno svečo v za to namenjen posebni zabojnik, se mnogokrat naša skrb, kaj počnejo z njimi, tudi konča. Na Komunali Kranj so nam pojasnili, da te zabojnike, ki običajno stojijo ob pokopališčih, prevzamejo s smetarskim vozilom ter prepeljejo na prostor za razvrščanje in začasno skladiščenje. Najprej pošiljko stehtajo, nato pa odpeljejo v pokrito skladišče.

Ko družba za ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami pošlje prevoznika, se na vozilo naložijo odpadne nagrobne sveče in ta jih odpelje v predelavo na Plastkom Jesenice. Tam ločijo kovinske, plastične in ostale dele ter pripravljajo materiale za ponovno izdelavo.

Strošek zbiranja je 256 evrov na tono

Na nedavni marčni seji kranjskega mestnega sveta so brez razprave potrdili elaborat o oblikovanju cene storitev zbiranja odpadnih nagrobnih sveč, ki ga je občinam Kranj, Šenčur, Naklo, Jezersko in Preddvor že pred skoraj enim letom predlagala Komunala Kranj, kot prva pa ga je že maja 2020 potrdila občina Naklo.

Predstavnik komunalnega podjetja Igor Viktor Bizjak je kranjskim mestnim svetnikom pojasnil, da so leta 2019 zbrali 65 ton nagrobnih sveč, po oceni pa lani eno tono več, se pravi 66 ton. Stroški zbiranja so znašali 16 tisoč evrov oziroma 256,03 evra na tono. Ker po uredbi plastičnih sveč ni dovoljeno stiskati, jih lahko naenkrat vozijo v tovornem vozilu le po 200 kilogramov, je navedel Bizjak in pri tem poudaril, da potrditev cene ne vpliva na višino položnice občanov.  

Rekordno pred štirimi leti

Z vprašanjem, koliko nagrobnih sveč so zbrali v zadnjih letih in kaj je vzrok nihanj, smo se obrnili na Komunalo Kranj. Pojasnili so nam, da so jih leta 2016 zbrali 62 ton, leta 2017 kar 77 ton, leta 2019, kot smo zapisali že prej, 65 ton, in lani "le" 60 ton. O tem, odkod razlika v količini kar za šest ton, pa smo dobili razlago, da je bil podatek o 66 tonah v lanskem letu, ki ga je podal Igor Viktor Bizjak, le ocena. "Zbrana količina nagrobnih odpadnih sveč je bila lani bistveno nižja, vzrok pa je posledica ukrepov proti širjenju okužb," so navedli v odgovoru iz Komunale Kranj.    

Kot so nam še razložili iz komunalnega podjetja, se je z uredbo, ki je začela veljati pred dvema letoma, strošek zbiranja nagrobnih sveč z upravljalcev pokopališč prenesel na družbe za ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami. V strošek zbiranja so zajeti tako stroški prevzemanja (na primer nakladanje in tehtanje) kot tudi stroški odvoza od upravljalca pokopališča do zbirnega centra izvajalca javne službe zbiranja in tudi stroški tehtanja in razkladanja ter tudi stroški predhodnega skladiščenja odpadnih nagrobnih sveč pri izvajalcu javne službe zbiranja za čas predhodnega skladiščenja, ki presega 14 dni.

Glede stiskanja nagrobnih odpadnih sveč pa so iz Komunale Kranj navedli, da morajo kot izvajalec javne službe zbiranja zagotoviti, da se odpadne nagrobne sveče, preden jih oddajo zbiralcu, ne drobijo, ne stiskajo, ne onesnažijo in ne mešajo z drugimi odpadki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.