Znani so nominiranci za Grumovo nagrado

V okviru priprav na 52. Teden slovenske drame, ki se bo v Prešernovem gledališču Kranj začel 27. marca 2022, so predstavili nominirance za letošnjo nagrado Slavka Gruma.
Oglej si celoten članek

Strokovna žirija, ki jo sestavljajo predsednica Vesna Jevnikar ter člana Tomaž Toporišič in Jakob Ribič, so prebrali 29 novih dramskih besedil za nagrado Slavka Gruma ter 9 za nagrado za mladega dramatika. »Bera v obeh kategorijah je bila raznolika. Drame so bile zelo raznolike, tako po stilu kot tematiki, ki pa se v večini primerov loteva covida, kar je logično. Ugotavljamo tudi, da je izjemna kvaliteta glede mlade dramatike. Več kot očitno se torej pozna, da se na AGRFT že nekaj let s tem intenzivno ukvarjajo, se pravi s pisanjem dram na dramaturškem oddelku,« je povedala Jevnikarjeva.

Foto: Tania Mendillo Vesna Jevnikar

Na koncu so izbrali štiri nominirance. »Zvrstno so ta besedila raznolika, včasih tudi hibridna, sveža, z nekaj še ne čisto razrešenih dilem na ravni sižeja in fabule. Včasih so za uprizarjanje izziv, a večinoma izziv, ki lahko prinese tudi gledališke presežke, tako užitek branja kot užitek gledanja,« je ob tem zapisala žirija.

Letošnja nominirala besedila so Jera Ivanc: logocentrična komedija za sedem punc o delcih, revoluciji in gledališču; Aljoša Lovrić Krapež: Weltschmertz; Katarina Morano: Usedline ter Urša Majcen: Zgodba o bakrenem kralju. Kdo bo prejel letošnjo nagrado Slavka Gruma ter nagrado za mladega dramatika/dramatičarko, bodo razglasili 8. aprila 2022, ko bo na sporedu sklepna slovesnost 52. Tedna slovenske drame.

Foto: Ivan Jakac Jera Ivanc Foto: Nada Žgank Aljoša Lovrić Krapež Foto: Domen Martinčič Katarina Morano Foto: Sandi Skok Urša Majcen

GLEDALIŠČE Gledališča bolj posegajo po sodobni slovenski dramatiki TEDEN SLOVENSKE DRAME Dogodek že spet vabi v Kranj

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.