Nad Potočami zgorelo več kot 500 hektarov gozdov in travnikov

Foto: Civilna zaščita Preddvor
Foto: Civilna zaščita Preddvor
V gozdu nad vasjo Potoče v okolici Preddvora še vedno poteka intervencija, so danes malo čez 10. uro objavili na spletni strani GARS Kranj. Včeraj do polnoči je na intervenciji na pobočju Potoške gore sodelovalo 250 gasilcev, preko noči 70, trenutno pa je na terenu tudi 70 gasilcev. Pri gašenju pomagata tudi dva helikopterja Slovenske vojske. Po oceni je doslej zgorelo več kot 500 hektarov gozdov in travnikov.
Oglej si celoten članek

Požar je, kot smo že poročali, včeraj pustošil na 500 hektarih gozdov in travnikov in je še vedno nad naseljem Potoče. Vendar stanovanjski objekti trenutno niso ogroženi in evakuacija prebivalcev doslej še ni bila potrebna.

V pravem peklu na pobočju Potoške gore je zgorelo več počitniških hiš.

Zelo sta pri gašenju pomagala helikopterja Slovenske vojske, ki sta zajemala vodo iz jezera Črnava, in sta gasila vse do mraka. Helikoptersko gašenje namreč ponoči ni dovoljeno.

Med gašenjem so se včeraj poškodovali tudi trije gasilci. Reševali so jih gorski reševalci z gasilci. Pri dveh gre za lažje poškodbe, pri enem pa se stopnja poškodbe spodnje  okončine še ugotavlja.

Poziv prebivalcem, naj ne vdihavajo dima in se ne zadržujejo zunaj

Policija opozarja, da je dostop na območje zaradi intervencije še naprej  prepovedan. Prebivalci naj imajo zaprta okna in naj se izogibajo vdihavanju dima. "Koča na Jakobu in vse planinske poti na Jakoba, Potoško goro, Babo in Javorov vrh so v času intervencije zaprte. Prav tako so zaprte ceste proti Potočam, razen za domačine. Ljudi pozivamo, da ostanejo mirni in naj ne hodijo na ta območja, saj lahko malo vetra smer požara hitro obrne. Prav tako prosimo, da ne hodijo na oglede v bližino štaba pri jezeru Črnava, ki je namenjen menjavam in počitku ekip. Le-te za nemoteno delo potrebujejo mir," pozivajo tudi iz Civilne zaščite Preddvor. 

Veter je hitro razširil ogenj

Na spletni strani Civilne zaščite Preddvor so tudi objavili podrobnosti o požaru, ki je izbruhnil 28. marca malo pred 16. uro na pobočju Potoške gore. Kljub hitri intervenciji se je ogenj zaradi vetra hitro razširil tako proti vrhu gore kot tudi v širino, kjer je zajel gozd, travnike in počitniške objekte.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:03 29. Marec 2022.

    A je spet kdo zar kuril na vikendu..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.