Tudi občinarji na elektriko

Foto: Mestna občina Kranj
Foto: Mestna občina Kranj
V 73. slovenskih občinah in mnogih evropskih mestih se jutri začenja Evropski teden mobilnosti, ki bo trajal do 22. septembra. Dogajanju se priključuje tudi Mestna občina Kranj, pri kateri so v sodelovanju s Komisijo varno kolesarim pripravili pester program.
Oglej si celoten članek

Evropski teden mobilnosti letos v ospredje postavlja potovanja z manj onesnaženja. V mestih z urejenim prometom je lepše in lažje živeti: tam, kjer vse lepo teče, hitreje in udobneje potujemo, hkrati pa tudi manj onesnažujemo svojo okolico. Manj hrupa pomeni tudi manj stresa. Manj delcev v zraku pomeni bolj zdrave posameznike in bolj zadovoljne skupnosti. Zaradi okolju prijaznih vozil, urejenih poti in sproščenih prebivalcev mesta niso samo privlačna, temveč tudi ekonomsko uspešnejša.

Tudi v Kranju je v zadnjih letih v ospredju trajnostna mobilnost

Mestna občina Kranj v zadnjih letih precej vlaga v trajnostno mobilnost. Tako naj bi občina zamenjala svoj vozni park za električna vozila, vzpostavljen je bil tako imenovani car sharing, po cestah pa vozijo tudi električni avtobusi. Že nekaj let je za promet zaprto staro mestno jedro, za lažje premikanje pa po njem vozi električni Kranvaj. Posebno pozornost je občina v zadnjih letih namenila kolesarjem. Tako so uredili številne kolesarske poti, s pomočjo evropskih sredstev je že zaključen projekt Kolesarske poti 1 do 6 v skupni dolžini okrog 8,8 kilometrov. V fazi projektiranja je tudi projekt Kolesarske povezave v Kranju od 7 do 12, ki obsega predvidoma 6,6 kilometrov. V občini je ob tem še 8,5 kilometra kategoriziranih javnih kolesarskih poti. To pomeni, da bo kolesarjem skupaj na voljo približno 24 kilometrov vseh poti. Konec meseca ali pa najkasneje v začetku oktobra bo na Planini odprt tudi Center trajnostne mobilnosti. "To bo sodobno kolesarsko počivališče s kolesarnico in stavbo, v kateri bo info točka za spodbujanje uporabe trajnostnih načinov vsakodnevnega potovanja, namenjena vsem uporabnikom javnega prevoza, kolesarjem, pešcem, invalidom ter uporabnikom souporabe vozil. Obiskovalci bodo lahko tam sami izvedli manjša popravila koles, najemali mesta za hrambo koles, na voljo jim bo tudi kolesarski mojster oziroma informator," pojasnjuje kranjski župan Matjaž Rakovec.

KRsKOLESOM po Kranju in Gorenjski

Eden glavnih projektov na področju kolesarstva v Mestni občini Kranj v zadnjih letih je zagotovo projekt KRsKOLESOM. Gre za preprost, praktičen in ekološko naravnan sistem prevoza za potovanje po mestu. Občanom je letos na 28. elektrificiranih postajah po Kranju in okolici na voljo 92 navadnih in 68 električnih koles. Postaje so postavljene na strateških mestih, vstopu v mestno jedro, gosto poseljenih naseljih, športnih središčih. Sam sistem pa se bo v prihodnje še širil. Letos je zaživela tudi mreža Gorenjska.bike ki povezuje pet občin. Gre za prvi korak k celovitemu in dobro podprtemu sistemu izposoje koles na Gorenjskem. V sistemu Gorenjska.bike je zdaj na voljo 28 postaj v kranjski občini, šest v jeseniški, pet v radovljiški, tri v tržiški in ena v občini Naklo.

Trajnostna mobilnost tudi v ospredju dogodkov ob Evropskem tednu mobilnosti

Dogajanju ob Evropskem tednu mobilnosti se tudi letos priključuje tudi Mestna občina Kranj, pri kateri so v sodelovanju s Komisijo varno kolesarim pripravili pester program. "Evropski teden mobilnosti bomo v kranjski občini pospremili na Slovenskem trgu, Glavnem trgu in v Osnovni šoli Predoslje. Občanke in občani so vabljeni na INFO točko o trajnostni mobilnosti in iHELP varnostno točko, na kateri bodo prikazani temeljni postopki oživljanja z defibrilatorjem in delovanje mobilne aplikacije iHELP. Ta je brezplačno na voljo vsem občanom in občankam z letošnjo pridobitvijo certifikata Srcu prijazna občina. Pripravili pa smo tudi nagradno anketo o KRsKOLESOM," je povedal Andrej Zalokar iz Komisije varno kolesarim.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.