Lepa ženska ni človek

Foto: Žurnal24 Lep predmet.
Morda se je vročim puncam že kdaj zazdelo, da jih moški vidijo predvsem kot objekte, zdaj pa je to potrdila tudi znanost.
Oglej si celoten članek

Raziskava, ki jo je izvedla psihologinja dr. Susan Fiske z Univerze Princeton (ZDA), je pokazala, da se v moških možganih aktivira področje, povezano z akcijo in doseganjem ciljev v zvezi z objekti, če moški vidijo pomanjkljivo oblečene ženske v bikinkah.

"Študija je bila osredotočena na idejo, da moški pri določenih letih vidijo seks kot visoko želen cilj, in če to njihovo željo podžgete s podobo provokativne ženske, se bodo odzvali z vedenjem, usmerjenim k doseganju tega cilja," je dejala Fiskejeva. "Vendar ne gre za popolnoma zavestne odzive, tako da ne vedo, kako močno so pod njihovim vplivom. Pomembno je, da prepoznamo učinke," dodaja.

Način, kako moški možgani "razčlovečijo" videz seksi žensk, je stranski učinek evolucije. V prazgodovini so moški iskali plodne ženske, da so lahko nadaljevali rod, pravijo strokovnjaki.

Zares nenavadno
V raziskavi je sodelovalo 21 heteroseksualnih moških študentov z Univerze Princeton. Najprej so morali rešiti test, ki je pokazal, kakšen odnos imajo do seksizma – ali so bolj naklonjeni razmišljanju, da je mesto ženske doma, ali pa gojijo trši seksizem, ki vključuje mnenje, da poskušajo ženske prevladati nad moškimi. Nato so jim pokazali fotografije žensk v bikinkah (brez glave) in fotografije oblečenih moških in žensk. Pri moških, ki so se na testih izkazali za bolj seksistične, je del možganov, ki je povezan z zaznavanjem misli in občutij drugih, ostal neaktiven, ko so jim pokazali ženske v bikiniju.

Ženska, predmet, človek? © iStockphoto

 
"To pomeni, da moški ženske vidijo kot seksualno privlačne, a ne razmišljajo o njihovem mnenju. Neaktivnost v tem predelu možganov je zares nenavadna, saj se to redkokdaj pripeti. Hipoteza bi lahko bila, da zaradi takšne 'motnje' moški težko vzpostavljajo globlje stike s tujimi ženskami s poudarjeno seksualnostjo," je povedala Fiskejeva. Poleg tega so si moški tudi bolje zapomnili fotografije teles v bikiniju kot fotografije oblečenih žensk, čeprav so jih videli le za nekaj desetink sekunde.

Podoben odnos do brezdomcev in zasvojencev
Prejšnje raziskave so pokazale, da poskušajo ljudje podobno dehumanizirati brezdomce ali zasvojence z drogami, čeprav je fenomen v tem primeru malce drugačen, saj se jim želijo izogniti, s puncami v bikiniju pa je seveda druga pesem. Poleg tega se je izkazalo, da imajo moški v mislih veliko pogosteje seksualni besednjak, če se pogovarjajo z izzivalnimi ženskami, in se denimo na razgovoru za službo usedejo bliže k njim.

Fiskejeva meni, da bi se morali tako moški kot ženske iz izsledkov raziskave nečesa naučiti. "Ženske bi se morale zavedati, kako jih dojemajo, ko so izzivalno oblečene, moški pa bi se morali izogibati neumnemu ravnanju zaradi seksualne privlačnosti."

Kaj pa ženske?
Evolucijski psihologi so predlagali, da bi opravili podoben test z ženskami. Ženske pri partnerjih stremijo za varnostjo, močjo in bogastvom, zato naj bi jim pokazali fotografije moških ob dragih avtomobilih ali drugih simbolih izobilja, vendar Fiskejeva dvomi, da bi lahko eksperiment deloval podobno. "Ženske se na moškega, ki ga želijo, običajno odzovejo tako, da poskušajo interpretirati njegovo razmišljanje, ugotoviti, kaj ga veseli, in mu nato ugoditi." Vsekakor bi bila raziskava zanimiva.

Fiskejeva je sicer mnenja, da je za takšne odzive odgovorna družba, ki je preplavljena s podobami na pol golih in golih žensk, kar zmanjšuje možnost, da bi jih videli kot ljudi in ne predmete.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.