10 pravil varnega smučanja

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Poskrbite, da bo družinski oddih na snegu varen za vas in vse druge. Pravila morajo poznati tudi otroci!
Oglej si celoten članek

Vsem ljubiteljem belih strmin, tako starim kot mladim in ne glede na smučarsko znanje, na srce toplo polagam, naj uporabljajo zaščito. Sam nikoli ne smučam brez čelade,” pravi alpski smučar Rok Perko. Priporoča tudi uporabo ščitnika za hrbet, ki je še posebno koristen pri smučarjih in deskarjih, ki radi izvajajo razne trike in skoke, saj se lahko pri tem hitro resno poškodujejo.

Nakup zaščitne opreme lahko opravite tik pred zdajci in obenem izkoristite posezonske razprodaje. Kljub temu izdelkov ne kupujte nepreizkušenih prek spleta, če nimate časa za vračilo ali zamenjavo, saj se mora vsa zaščitna oprema pravilno prilegati telesu, če želite, da uspešno opravlja svojo nalogo.

Varnost

Nezgod na slovenskih smučiščih je vsako leto manj, a kljub temu se jih je po podatkih policije lani zgodilo kar 1.129. Da bi jih bilo letos še manj, so ta teden na smučišču Krvavec v sodelovanju z drugimi partnerji projekta pripravili posebno izobraževanje o varnosti na smučiščih.

Najpogostejši vzroki za nesreče na smučiščih so nepazljivost, nespretna vožnja, slaba telesna pripravljenost, neprilagojena hitrost smučanja in smučanje zunaj urejenih prog,” je na dogodku izpostavil vodja nadzornikov na smučišču Krvavec Anton Jerič. Pred šolskimi počitnicami in družinskim odhodom na bele strmine je zato zelo pomembno, da tudi najmlajše smučarje in deskarje seznanite z desetimi osnovnimi pravili Mednarodne smučarske zveze (Fis), ki se jih mora na smučišču držati prav vsak.

10 pravil varnega smučanja:

  • Obzirnost do drugega: Smučar mora ravnati tako, da ne ogroža ali poškoduje drugih smučarjev.
  • Izbira smučine: Hitrejši smučar mora smučino izbrati tako, da ne ogroža smučarjev pred seboj.
  • Prehitevanje: Smučar lahko poljubno prehiteva, vendar v taki razdalji, da ima prehitevani dovolj prostora za smučanje.
  • Smučarsko znanje: Hitrost vožnje mora smučar prilagoditi svojemu znanju, razmeram na smučišču in gostoti smučarjev.
  • V smuk – nadaljevanje: Preden smučar odsmuča po progi, mora pogledati navzgor in navzdol, ali je varno zanj in za druge.
  • Ustavljanje: Smučar se ne sme ustavljati na zahtevnejših delih smučišča, razen v sili, vendar naj se čim prej umakne.
  • Vzpenjanje – sestopanje: Smučar sme za vzpenjanje ali sestopanje uporabiti le del smučišča.
  • Upoštevanje označb: Smučar mora spoštovati informacije, znake in prometne oznake na smučiščih.
  • Pomoč ob nesreči: Ob nesreči je smučar dolžan po svojih močeh pomagati ponesrečencu.
  • Dolžnost legitimiranja: Smučar, udeleženec ali priča, odgovoren ali ne, se mora pri nesreči pustiti legitimirati odgovorni osebi.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.