12 let suženj veliki zmagovalec Oskarjev

Foto: Reuters 12 let suženj Oskarji Foto: Reuters 12 let suženj Oskarji Foto: Reuters Matthew McConaughey Foto: Reuters Cate Blanchett Foto: Reuters Jared Leto Foto: Reuters Lupita Nyong'o Foto: Reuters Alfonso Cuaró Foto: Reuters John Ridley Foto: Reuters Spike Jonze Foto: Reuters Ellen DeGeneres Foto: Reuters Ellen DeGeneres Oskarji Foto: Reuters Ellen DeGeneres Oskarji Foto: Twitter Oskarji Foto: Reuters Ellen DeGeneres Oskarji Foto: Reuters Ellen DeGeneres Oskarji
V Los Angelesu so ponoči podelili oskarje, najprestižnejše nagrade v svetu filma. Največ kipcev so odnesli ustvarjalci filma Gravitacija, veliki zmagovalec pa je 12 let suženj.
Oglej si celoten članek

Čez lužo se je končala že 86. podelitev oskarjev, ki jo je vodila slavna komičarka Ellen DeGeneres. Kot je bilo pričakovano, je Ellen svoje delo odlično opravila, saj ji je za razliko od lanskoletnega voditelja Setha MacFarlana uspelo bolje uravnotežiti sarkazem in humor, prikupila pa se je tudi s fotografiranjem z zvezdniki med občinstvom in nenehnim tvitanjem med podelitvijo. Za najbolj lačne je naročila pice, krožnikov pa ji ni pomagal deliti nihče drug kot Brad Pitt. Kasneje je s klobukom nominiranca Pharrella zvezdnike prosjačila za denar za pice in menda ji je uspelo zbrati kar 300 dolarjev za tri pice. Oskarje ji je vsekakor uspelo narediti bolj sproščene in zabavne, s svojimi vložki pa je ves čas navduševala tudi uporabnike Twitterja; tviterska stran oskarjev se je zato med podelitvijo celo sesula, saj jo je preplavilo na milijone retvitov.

Volk in Ameriške prevare spregledana

Sicer pa so bili poleg Ellen zvezde večera ustvarjalci filma Gravitacija, ki so domov odnesli največ kipcev, kar sedem, med njimi tudi oskarja za režijo, ki si ga je prislužil Alfonso Cuarón. Oskarja za najboljši film je dobil 12 let suženj, ki je bil nagrajen tudi za najboljši scenarij po literarni predlogi (kipec je domov odnesel John Ridley). Oskarja za originalni scenarij pa je osvojil Spike Jonze (Ona). Zlati kipec za najboljši glavni vlogi sta dobila Cate Blanchett (Otožna Jasmine) in Matthew McConaughey (Klub zdravja Dallas), za stranski vlogi pa sta bila po pričakovanjih nagrajena Lupita Nyong'o (12 let suženj) in Jared Leto (Klub zdravja Dallas). Najbolj ganljiv govor je imel Jared, najbolj predrznega pa Cate, ki je sonominiranki Juliji Roberts sporočila: "Julia, hashtag suck it, you know what I mean!", kar bi se v prevodu glasilo: "Julia, požri se, saj veš, kaj mislim." Jared se je poklonil svoji mami in žrtvam aidsa, s čimer je marsikomu priklical solze v oči. "Leta 1971 je živela najstnica, ki je bila noseča z drugim otrokom. Pustila je srednjo šolo in bila samohranilka, a nekako ji je uspelo izboljšati svoje življenje in življenje svojima otrokoma. To dekle je moja mama, ki je danes tukaj z mano. Hočem ti povedati, mama, da te imam rad. Hvala, ker si me naučila sanjati," je povedal in dodal: "Tole je za 36 milijonov ljudi, ki so izgubili bitko z aidsom. Vsem tistim, ki ste kdajkoli imeli občutek nepravičnosti zaradi tega, ker ste, kar ste in ker ljubite kogar ljubite, sporočam, da danes tu pred svetom stojim z vami in za vas."

Zlati kipec za animirani film je dobil film Ledeno kraljestvo, ki je dobil tudi oskarja za najboljšo pesem; nagrado sta domov odnesla Kristen Anderson-Lopez in Robert Lopez za skladbo Let it Go. Za najboljšo filmsko glasbo pa je bil nagrajen Steven Price, ki je poskrbel za film Gravitacija. Največja poraženca večera sta vsekakor filma Ameriške prevare in Volk z Wall Streeta, ki sta kljub velikemu številu nominacij ostala brez kipcev. Celoten seznam nagrajencev si oglejte spodaj.

Oskarje so prejeli:

Najboljši film: 12 let suženj

Glavna ženska vloga: Cate Blanchett (Otožna Jasmine)

Glavna moška vloga: Matthew McConaughey (Klub zdravja Dallas)

Najboljša ženska stranska vloga: Lupita Nyong'o (12 let suženj)

Najboljša moška stranska vloga: Jared Leto (Klub zdravja Dallas)

Najboljša režija: Alfonso Cuarón (Gravitacija)

Najboljši scenarij: Spike Jonze (Ona)

Najboljši scenarij po literarni predlogi: John Ridley (12 let suženj)

Najboljša pesem: Let it Go, Kristen Anderson-Lopez in Robert Lopez (Ledeno kraljestvo)

Najboljša filmska glasba: Gravitacija (Steven Price)

Najboljši animirani film: Ledeno kraljestvo (Chris Buck, Jennifer Lee in Peter Del Vecho)

Najboljši kratki animirani film: Mr. Hublot (Laurent Witz in Alexandre Espigares)

Celovečerni dokumentarni film: 20 Feet from Stardom (Morgan Neville, Gil Friesen in Caitrin Rogers)

Kratki dokumentarni film: The Lady in Number 6: Music Saved My Life (Malcolm Clarke in Nicholas Reed)

Montaža zvoka: Gravitacija (Glenn Freemantle)

Mešanje zvoka: Gravitacija (Skip Lievsay, Niv Adiri, Christopher Benstead in Chris Munro)

Najboljši tujejezični film: Veličastna lepota (Italija)

Montaža: Gravitacija (Alfonso Cuarón in Mark Sanger)

Fotografija: Gravitacija (Emmanuel Lubezki)

Kostumografija: Veliki Gatsby (Catherine Martin)

Najboljša maska: Klub zdravja Dallas (Adruitha Lee in Robin Mathews)

Vizualni efekti: Gravitacija (Tim Webber, Chris Lawrence, Dave Shirk in Neil Corbould)

Najboljši igrani kratki film: Helium (Anders Walter in Kim Magnusson)

Oblikovanje produkcije: Veliki Gatsby (Catherine Martin in Beverley Dunn) 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.