12 najbolj umazanih živil

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nekatere vrste sadja in zelenjave vsebujejo bistveno več strupenih snovi kot druge.
Oglej si celoten članek

Ameriška organizacija Environmental Working Group (EWG), ki igra pomembno vlogo pri ozaveščanju ljudi o zdravi prehrani in ekologiji, je tudi letos preverila ponudbo sadja in zelenjave z vseh koncev sveta in objavila nov seznam 12 vrst sadja in zelenjave, v katerih je največ zdravju škodljivih pesticidov.

Ne: jabolka, jagode

Na vrhu seznama pridelkov z visoko vsebnostjo strupenih snovi so se znašla jabolka, sledijo jim jagode, grozdje, zelena, breskve, špinača, sladka rdeča paprika, nektarine, kumare, češnjevi paradižniki, krompir in nekatere vrste zelenega stročjega fižola. Pri EWG ob tem opozarjajo tudi na ohrovt in pekoče paprike, ki pogosto vsebujejo človeku najnevarnejše pesticide. Za vsa našteta živila zato velja, da se pri nakupu raje odločite za ekološko pridelane različice.

Da: avokado, koruza

Prav nasprotno pa je strah pred pesticidi odveč pri živilih, ki so se kljub običajnemu (neekološkemu) načinu pridelave izkazala za kemijsko čista, torej z malo ali nič pesticidi. Seznam se začenja z avokadom, nadaljuje pa s koruzo, ananasom, zeljem, zamrznjenim grahom, čebulo, šparglji, mangom, papajo, kivijem, jajčevcem, grenivko, lubenico, cvetačo in sladkim krompirjem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 01:31 7. Maj 2014.

    @Pepe007: Ja in kje naj si posadim jablano? Na asfaltu na mestu avtobusne postaje?? Ali pa mogoce park okupiram kajne? …

  • 20:46 6. Maj 2014.

    Neuki in butasti slovenski narod... <br />To je potrebno zaradi profita potrošnikov, ki kupijo najcenejšo različico in zaradi tega, ker …

  • 18:24 6. Maj 2014.

    Koruza je pa gensko spremenjena in smo spet tam...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.