3 stranski učinki oreščkov

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kaj se lahko zgodi, če pri uživanju oreščkov pretiravamo?
Oglej si celoten članek

Raznovrstni oreščki so sicer po eni strani izjemno zdravi, saj zmanjšujejo tveganje za Alzheimerjevo bolezen in razvoj bolezni srca ter so uspešni v borbi proti visoki ravni holesterola in raku, po drugi strani pa ima njihovo uživanje v prevelikih količinah lahko tudi neprijetne stranske učinke ...

Priporočljiva dnevna količina je 18 indijskih oreščkov, 14 polovic orehov ali 8 brazilskih oreščkov. Stranski učinki, ko jih uživamo preveč, vključujejo tako povišano težo in prebavne probleme, kot tudi izpadanje las, lomljive nohte, nižjo absorbcijo železa ter zadah iz ust.

1. Povišana teža

Pri vnosu oreščkov bodite le previdni, saj prevelika količina slednjih lahko vodi do povišane teže. Čeprav je večina njihove maščobe nenasičene in koristne pri nižanju ravni holesterola, visoka vsebnost maščob pač pomeni veliko kalorij. Strokovnjaki iz Harvarda priporočajo, da v primeru, ko poskušate hujšati z oreščki, pri drugih živilih znižate vnos kalorij. Oreščki so namreč izjemno kalorični, 30 gramov ima namreč kar 163 kalorij, zato z njimi ne pretiravajte.

2. Prebavni problemi

Potrebno se je zavedati, da so oreščki težje prebavljivi in posledično lahko povzročajo tudi napihnjenost. Oreščki imajo visoko vsebnost vlaknin, zaradi česar so tudi tako zdravi. A kljub temu uživanje velikih količin slednjih lahko vodi do stanja neprijetne napihnjenosti in vetrov. 

3. Izpadanje las, lomljivi nohti, zadah iz ust

V primeru, da boste zaužili preveč brazilskih oreščkov, se lahko pojavijo neprijetne posledice, med katerimi so tudi izpadanje las, lomljivi nohti in zadah iz ust. V osmih brazilskih oreščkih je na primer desetkrat več od priporočene količine selena, ki znaša 55 mg. To je tudi razlog, zakaj nutricionisti priporočajo maksimalno štiri oreščke dnevno, pa še to ne vsak dan.

4. Nižja absorbcija železa

Nutricionist Chris Kesser poudarja, da oreščki nižajo absorbcijo železa in to še celo bolj kot bel kruh. Zato le zmerno ...

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.