30 odstotkov raka lahko preprečimo

Foto: Žurnal24 "Tistim, ki zdravja ne ogrožajo s kajenjem ali škodljivim pitjem alkohola, sta p Foto: Žurnal24 vadba Foto: Žurnal24 prsi, dojke Foto: Žurnal24 Kemikalije naj bi sprožile pojav sladkorne bolezni. (Foto: Shutterstock) Foto: Žurnal24 vegeburger
Bolezni je vse več. Do 75. leta naj bi za rakom zbolel skoraj vsak drugi prebivalec in skoraj vsaka tretja prebivalka Slovenije.
Oglej si celoten članek
5 odstotkov je napovedana pojavnost sladkorne bolezni v Evropi čez 15 let. To je skoraj enkrat več kot danes.

"Okrog 30 odstotkov raka, 90 odstotkov sladkorne bolezni tipa 2 in 70 odstotkov primerov ishemične bolezni srca bi lahko glede na populacijske raziskave preprečili z zdravo prehrano, urejeno telesno težo in vseživljenjsko zmerno telesno dejavnostjo," nam je zaupala zdravnica Sonja Paulin z Inštituta za varovanje zdravja RS. Zmanjšanje obolevnosti zaradi bolezni srca in ožilja ter večanje pojavnosti nekaterih rakavih bolezni so značilni trendi v obolevanju, je dodala, razloge za to pa gre pripisati predvsem staranju prebivalstva ter dejavnikom življenjskega sloga. Kakšno je stanje danes, poglejte v galeriji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.