5 idej za zdrav mesni piknik

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Čevapčiči, pleskavice, perutničke, rebrca ... Vsak poletni sončen konec tedna je priložnost za piknik. Kako bo piknik, katerega zvezda je meso, bolj zdrav? Preberite tudi tisti, ki mesa ne jeste, veste pa, da vas čaka priprava mesnega piknika.
Oglej si celoten članek

Pazite pri omakah. Večina najbolj prodajanih omak in pomak za meso je nezdravo polna soli in sladkorja (velja tudi za kečap), zato se jim raje izognite ter omake/pomake zmešajte sami. Osnova so lahko paradižnik, feferoni, čebula, česen ...

Preskočite majonezo. O doma narejeni majonezi poleti niti ne razmišljajte, saj so v njej surovi rumenjaki. Če se majonezi res ne morete odpovedati, uporabite kupljeno. Še bolj zdravo pa se odrežeta grški ali kar običajni jogurt – nujni dodatki so zagotovo sveža zelišča.

Marinirajte. Najpreprostejši način, da meso še izboljšate, je mariniranje čez noč. Meso zvečer prelijte z najljubšo doma zmešano marinado (kupljene so tako kot omake običajno zelo slane in zelo sladke) in postavite v hladilnik.

Čim manj obdelanega mesa. Preskočite tudi hrenovke in klobase, saj v njih mrgoli soli, maščob in kalorij ter velikokrat tudi ojačevalcev. Raje pri zanesljivem mesarju poiščite mešanico za čevapčiče in pleskavice ali kupite sveže mleto meso in ga začinite sami. Za pečenje na žaru so odlične tudi ribe, ki poln okus razvijejo, ne da bi jih mazali ali polivali z maščobo.

Odstranite vidno maščobo. Tako bo mesna pojedina manj mastna (poslušajte nutricioniste, ki opozarjajo na zmernost pri uživanju živalskih maščob) in s tem seveda manj kalorična. Za bolj okusno meso se raje zanesite na dobre marinade, omake in pomake.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.