Embalaža naj bo ustrezna. Sadje in zelenjavo lahko shranite v vrečke, plastične
doze ali pa kar v navadne posode. Pomembno je, da iz vrečk iztisnete zrak, posode pa napolnite čim
bolj do vrha, razen če je v njih veliko tekočine, katere prostornina se med zamrzovanjem razširi.
Ne pozabite na napise. Če živila, shranjena v vrečkah, hitro prepoznate, je s
tistimi, shranjenimi v posodah, drugače. Da ne bi pri iskanju odpirali vsake posebej, nanje
nalepite lističe ali pa kar z alkoholnim flomastrom napišite, kaj se nahaja v njih ter datum, kdaj
ste živilo zamrznili.
Živila naj bodo očiščena. Preden sadje in zelenjavo shranite v zamrzovalnik, jih
obvezno najprej očistite in pripravite na uporabo. To pomeni, da jih razkoščičite, olupite,
razrežite …
Zelenjavo blanširajte. Preden zelenjavo zamrznete, jo obvezno blanširajte. To
storite tako, da v posodi zavrete vodo, zelenjavo v cedilu potopite vanjo in pustite da ponovno
zavre. Cedilo dvignete iz kropa in zelenjavo hitro potopite v hladno vodo. Ohlajeno razgrnete na
čisto krpo, posušite in šele nato shranite v posodo.
Odtajevanje ni nujno potrebno. Ali boste živila pred uporabo odtajali, je odvisno
od tega, zakaj jih boste uporabili. Za juhe lahko uporabite zamrznjeno zelenjavo, medtem ko na
primer sadje za pripravo nekaterih slaščic odtajajte popolnoma, spet za pripravo drugih (zavitki,
kompoti…) pa to ni potrebno.
5 pravil zamrzovanja živil
Ker je sezona sadja in zelenjave na višku, si naredite zaloge in napolnite zamrzovalnik. Ne zgolj, ker bodo jeseni cene poskočile, temveč tudi, ker je sedaj vse okusnejše.