5 pravil zamrzovanja živil

Foto: Žurnal24 Sladke jagode z vrta shranite za pozimi.
Ker je sezona sadja in zelenjave na višku, si naredite zaloge in napolnite zamrzovalnik. Ne zgolj, ker bodo jeseni cene poskočile, temveč tudi, ker je sedaj vse okusnejše.
Oglej si celoten članek
Embalaža naj bo ustrezna. Sadje in zelenjavo lahko shranite v vrečke, plastične doze ali pa kar v navadne posode. Pomembno je, da iz vrečk iztisnete zrak, posode pa napolnite čim bolj do vrha, razen če je v njih veliko tekočine, katere prostornina se med zamrzovanjem razširi.

Ne pozabite na napise. Če živila, shranjena v vrečkah, hitro prepoznate, je s tistimi, shranjenimi v posodah, drugače. Da ne bi pri iskanju odpirali vsake posebej, nanje nalepite lističe ali pa kar z alkoholnim flomastrom napišite, kaj se nahaja v njih ter datum, kdaj ste živilo zamrznili.

Živila naj bodo očiščena
. Preden sadje in zelenjavo shranite v zamrzovalnik, jih obvezno najprej očistite in pripravite na uporabo. To pomeni, da jih razkoščičite, olupite, razrežite …

Zelenjavo blanširajte. Preden zelenjavo zamrznete, jo obvezno blanširajte. To storite tako, da v posodi zavrete vodo, zelenjavo v cedilu potopite vanjo in pustite da ponovno zavre. Cedilo dvignete iz kropa in zelenjavo hitro potopite v hladno vodo. Ohlajeno razgrnete na čisto krpo, posušite in šele nato shranite v posodo.

Odtajevanje ni nujno potrebno. Ali boste živila pred uporabo odtajali, je odvisno od tega, zakaj jih boste uporabili. Za juhe lahko uporabite zamrznjeno zelenjavo, medtem ko na primer sadje za pripravo nekaterih slaščic odtajajte popolnoma, spet za pripravo drugih (zavitki, kompoti…) pa to ni potrebno.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.