800 evrov za 15 minut

Foto: mediaspeed Marjan Šarec
Honorarji na roko. Komik Marjan Šarec bi nastopil za 800 evrov, glasbeniki za okoli dva tisoč.
Oglej si celoten članek

"Zdi se nam absurd, da je znani slovenski humorist Marjan Šarec za 15 minut svojega nastopa želel 800 evrov honorarja. V gotovini, brez računa. Ker se nam je zdelo to absolutno preveč, smo se mu zahvalili za sodelovanje," nam je povedal predsednik enega od gasilskih društev (ime hranimo v uredništvu).

Nastopi na veselici so zahtevnejši

Nastopi na veselici so zahtevnejši

Odzval se nam je tudi Marjan Šarec in nam dejal, da se včeraj žal ni mogel odzvati, ker je bil ves dan na snemanju, sporočilo na tajnici pa je slišal šele zvečer. "Gasilska veselica ni dogodek, kjer bi zbirali denar za bolne in nemočne, ampak pride tja veliko ljudi, ki tam tudi nekaj zapravijo. Nastop na veselici je tudi zahtevnejši, ker je težko doseči koncentracijo ljudi, kar moj program zahteva, zato je tudi cena višja," pojasnjuje Šarec. In dodaja, da če se njemu zdi cena kakšnega izdelka absurdna, ga pač ne kupi. "Moj program traja pol ure, lahko tudi več, kar pa je popolnoma brezpredmetno, saj se imitacij ne da meriti časovno, ampak po učinku," še pojasnjuje Šarec, ki je nenazadnje diplomirani igralec. "Do tega se pa tudi ne pride kar tako," še doda.


Prek Hrvaške v Slovenijo
Navedbe o honorarjih in poslovanju na roko so nam potrdili tudi nekateri drugi organizatorji, a se nihče ne želi izpostaviti. Ansambli v povprečju za nastop zaračunajo dva tisočaka, "a navadno za ta denar ljudi zabavajo od poznega popoldneva do zgodnjih jutranjih ur".

Ena od sogovornic nam je opisala tudi, kako gotovino na roko izplačujejo tujim glasbenikom, po večini iz Hrvaške: "Neka agencija, ki ima sedež v Umagu, slovenskemu organizatorju izstavi račun s transakcijskim računom na Hrvaškem. Ta nato, ko je plačilo izvedeno, na Hrvaškem dvigne denar in ga v gotovini prinese v Slovenijo, kjer ga nastopajoči tudi prejme."

Dokaze je težko dobiti
"Davčni inšpektorji zaznavajo področje glasbene in estradne scene kot eno od bolj tveganih za izvajanje sive ekonomije, zato je to področje vključeno v načrt dela skupine inšpektorjev za nadzor sive ekonomije," nam je pojasnil Stojan Glavač z Davčne uprave RS (Durs).

Na vprašanje, ali pri nas tovrstno početje sploh kdo nadzira, je Glavač odgovoril, da inšpektorji občasno opravijo nadzor na prireditvah. "V kratkem načrtujejo več nadzorov, je pa to bolj preventivne narave, ker se dokazov o dejanskih gotovinskih transakcijah navadno ne da pridobiti," priznava Glavač.
Učinkovitejši nadzor bo, kot je dejal, mogoč šele z uvedbo davčnih blagajn: "Realno izkazovanje prihodkov bo povzročilo tudi potrebo po realnejšem izkazovanju odhodkov, med katere se štejejo tudi izplačila nastopajočim."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.