"Albert Slovenijo zelo ceni"

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv
Danes se bo monaški knez Albert s svojo zaročenko Charlene Wittstock poročil civilno, jutri pa še cerkveno. Pred poroko smo se pogovarjali z novinarko Petro Kancler, ki je kneza že srečala v živo.
Oglej si celoten članek

Ste že imeli priložnost spoznati kneza Alberta in njegovo zaročenko Charlene Wittstock?
Charlene osebno še nisem spoznala, kneza Alberta pa sem doslej srečala že nekajkrat. Prvič pred nekaj leti v Salzburgu, ko je bil še prestolonaslednik, na Red Bullovem dobrodelnem večernem dogodku, drugič, ko se je mudil na uradnem obisku v Sloveniji. Takrat smo preživeli čudovit dan v Goriških brdih in večer na Bledu, kjer se je izkazal za zelo šarmantnega in navdušenega nad Slovenijo. Knez je zelo simpatičen, sproščen, odlično govori angleško z ameriškim naglasom, za kar je seveda zaslužna njegova mama, hollywoodska igralka Grace Kelly. Sicer je vseskozi obdan z varnostniki, a ko enkrat prideš v stik z njim, je zelo prijazen in odprt človek, ki ga zanima nešteto reči.

Kaj ta poroka pomeni za kneževino? Grace Kelly je v Monako pripeljala blišč, kaj lahko prinese Charlene?
Mislim, da bo ta zakon za kneževino izjemnega pomena, sploh glede na to, da Albertovi sestri, princesi Caroline in Stephanie, nekako nimata sreče v ljubezni in sta zamenjali že kar nekaj soprogov, pa tudi Albert doslej ni veljal za zelo stanovitnega in resnega. Zagotovo bo Charlene v kneževino prinesla določeno mero stabilnosti in tudi nekaj blišča. A čisto tako, kot v časih Grace Kelly, kasnejše kneginje Gracie Patricie, verjetno ne bo. Ona je le bila velika filmska zvezda svetovnega slovesa in njeno srečanje ter romanca s knezom Rainierjem na filmskem festivalu v Cannesu sta bila takrat še bolj pravljična kot poroka Diane in Charlesa. Grace je v Evropo in Monako pripeljala Hollywood, hkrati pa se je odlično znašla v novi vlogi gostiteljice. Charlene je v primerjavi s Kellyjevo bolj zadržana, vendar zelo prijazna. V zadnjem času odlično opravlja protokolarne obveznosti, oblači jo ekskluzivno Giorgio Armani in je tako postala tudi nesporna stilska ikona.

Albert je bil dolga leta samski. S čim ga je po vašem mnenju nekdanja odlična plavalka Charlene Wittstock ujela? Nekateri namigujejo na njeno podobnost s kneginjo Grace Kelly ...
Mislim, da se zelo dopolnjujeta na marsikaterem področju, posebej pa ju druži ljubezen do športa. Oba sta vrhunska športnika. Albert je v bobu že večkrat nastopil na olimpijskih igrah, tudi Charlene ima za seboj aktivno kariero plavalke in mislim, da se na tem področju zelo dobro ujameta. Včasih se je veliko družil z manekenkami, ki so mu bile na prvi pogled všeč, vendar poleg zabav z njimi ni imel dosti skupnega. Morda malce tudi zaradi tega, ker je na pogled podobna njegovi materi, vendar bi morali to vprašati njega. Vsekakor je čisto drugačna od deklet, s katerimi je prijateljeval prej.

Ste opazovali razvoj njune ljubezni? Kako bi opisali njun odnos?
Moj občutek je, da sta se pobliže spoznala kot prijatelja, kar je kasneje preraslo v ljubezen. A odločilno za uspeh njune zveze je, da je Charlene zelo razumevajoča, potrpežljiva in vztrajna dama, ki ve, da življenje tudi s knezom ni vedno rožnato. Knez Albert je zelo kompleksna osebnost s številnimi obveznostmi, ki mu jih nalaga njegov status in ki jih ima kot regent pravljične žepne državice. Mislim, da imata zelo kakovosten odnos, poln razumevanja, čeprav še nista dolgo skupaj.

Kaj po vašem mnenju čaka Charlene? Bo kos pritisku? Grace Kelly naj bi bila pogosto nesrečna ...
Menim, da Charlene natančno ve, kaj jo čaka. Da zaročenke princev, posebej pa prestolonaslednikov, zelo dobro pripravijo na njihovo poznejšo vlogo in jih izšolajo, sploh če pride do poroke, kot smo imeli priložnost opazovati v primeru britanskega princa Williama in njegove Kate. Pri Diani tega niso naredili in se je končalo zelo tragično. Charlene pa je v zadnjem letu ali dveh dokazala, da zelo dobro obvlada naloge, ki jo čakajo kot bodočo monaško kneginjo. Čeprav je vloga princese ali kneginje od daleč videti zelo pravljično, je to trdo delo. Ljubezen med kronanimi glavami pa seveda ni nič drugačna kot med navadnimi smrtniki, je pa morda še toliko težje, ker so ves čas izpostavljeni javnosti. Res je, da pogosto prihaja do ločitev, saj je par pod velikim pritiskom, hkrati pa imajo v življenju toliko možnosti, da morda zaradi tega ne ostanejo poročeni iz nekih preživetvenih, se pravi materialnih razlogov. Se je pa seveda toliko težje raziti, ker ločitev postane državna afera.

Knez Albert se je pred kratkim mudil v Sloveniji. Je običajno, da monarh tik pred poroko potuje?
Mislim, da je bolj zanimivo, da je to prišlo v javnost, in ponosni smo lahko, da je izbral prav Slovenijo! Ve se, da je tudi William imel fantovščino, vendar je bila ta očem prikrita. Albert pa je resnično tako dostopen in sproščen, da se je, ker se je pri nas tako dobro počutil, verjetno čisto spontano odločil celo za obisk javnega lokala v družbi prijateljev.

Morda veste, v kakšnih odnosih je s predsednikom Danilom Türkom in s kakšnim namenom je prišel v Slovenijo?
Mislim, da je na splošno v dobrih odnosih s Slovenijo in tako tudi s predsednikom Türkom kot najvišjim predstavnikom naše države. Zagotovo imata dobre odnose že zaradi tega, ker Albert zelo ceni Slovenijo, še iz časov predsednika Drnovška, s katerim sta se neverjetno dobro ujela.

V sredo se je začelo pisati o tem, da je Charlene tik pred poroko hotela pobegniti domov v Južno Afriko. Vaš komentar?
Na splošno se tako v Veliki Britaniji kot Monaku in še kje drugje velikokrat zgodi, da določeni časopisi, ki niso naklonjeni monarhiji, objavljajo nepotrjene govorice, ki se mnogokrat izkažejo za neresnične, tu in tam pa seveda kaj od napisanega tudi drži. Ne trdim, da se je to zgodilo v tem primeru, vendar se je že dogajalo. To novico je monaški dvor vsekakor takoj zanikal. Nekaj dni po tem je Charlene odpotovala v Atene na odprtje paraolimpijade, kjer se je med drugimi srečala tudi z Schwarzeneggerjevo soprogo Mario Shriver. Vse je potekalo normalno in nihče ni zasledil kančka žalosti v njenih očeh. Vsekakor ni nič potrjenega in o tem ni fotografskih dokazov, kot so bili v primeru Albertove zabave v Portorožu. Tako da menim, da smo lahko več kot mirni: nova sanjska poroka je pred vrati!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.