Albumi, ki so razočarali

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Nekaj glasbenih poznavalcev smo vprašali, nad katerimi albumi, ki so bili izdani 2014, so bili najbolj razočarani.
Oglej si celoten članek

Tomaž Stožer, glasbeni urednik na Radiu Center, je bil najbolj razočaran nad:

Mariah Carey - Me, I am Mariah ...The Elusive Chanteuse
Podobno, kot naslov nakazuje, je bil 14. studijski album zvezdnice Mariah Carey izmuzljiv, tako kar se tiče prodaje kot tudi vpliva na glasbeno sceno. Kljub zvezdniški ekipi producentov, se niti ena skladba ni uvrstila med najboljše, album pa je postal najslabše uvrščen od vseh dosedanjih izdaj te “včasih” izredno uspešne dive.

Jennifer Lopez - A.K.A.
Osmi studijski album pevke in igralke Jennifer Lopez naj bi predstavljal novo smer v glasbeni karieri pevke, ki se je po uspešnem plesnem obdobju in reanimaciji svoje glasbene kariere v prejšnjih letih, poskusila vrniti k bolj r&b-jevskim koreninam. Album, nabit z znanimi imeni, od producentov do izvajalcev, pa se ni uspel zavihteti na pričakovane pozicije, medlega odziva sta bili deležni edino skladbi I Luh Ya Papi ter Booty, tudi osebni prijatelj in svetovni “hit pospeševalec” Pitbull pa tokrat ni mogel preprečiti katastrofalne prodaje albuma

Robin Thicke  - Paula
Po megalomanski uspešnici Blurred Lines izdani lansko leto, so bile vse oči uprte v zvezdnika Robina Thickeja in njegovo albumsko izdajo Paula. Glede na to, da je bil povod za cel album osebna kriza, ki jo je Thicke preživljal ob ločitvi in glede na to da so oboževalci pričakovali igrive in provokativne tone v stilu lanske uspešnice, je bil odziv pričakovano medel. Vsi si želijo novih uspešnic, kjer se bo Thicke spogledoval in provociral, skladba Get Her Back kot edina omembe vredna izdaja iz albuma Paula, pač ne sodi v ta okvir (530 prodanih albumov v prvem tednu izdaje nedvomno potrjuje to dejstvo)

50 Cent – Animal Ambition
Simbol preživetja in raper z osebno zgodbo, neprimerljivo s čemerkoli drugim, je bil 10 let nazaj najbolj vroča roba na mednarodni glasbeni sceni. Med tem se je zgodilo marsikaj, ne samo na glasbeni sceni, temveč tudi  v osebnem življenju raperja, kar je nedvomno vplivalo na izdajo in na trženje izdelka. Niti ena izmed skladb se mednarodno ni prebila v ospredje, 50 Cent pa je tokrat prvič album izdal pri lastni založbi ter se poslovil od famozne skupine Shady/Interscope. Temu morda lahko tudi pripišemo izdajo na bolj osebnem nivoju in material striktno za oboževalce.

Foster The People - Supermodel
Indie pop zasedba, ki je postala znana po uspešnici Pumped Up Kicks, se je z albumom Supermodel nekako vrnila k svojim koreninam, kar je dokaj običajno za tovrstne projekte. Če je bila uspešnica Pumped Up  Kicks slučaj ali celo uspešnica po nesreči, je težko reči, Foster The People pa so se z novim albumom izredno potrudili, da ne bi ugajali mainstreamu. Temu primeren je tudi rezultat, ki na popularni sceni meji na nebistveno, s čemer se oboževalci zasedbe ne bodo strinjali, eno pa v tej zvrsti nekako omogoča oz. potrjuje drugo.

Izak Košir, urednik mobilnega tednika Torek ob petih in novinar Dnevnika, je izpostavil naslednje albume:

Pink Floyd - Endless River
Zgodi se tudi najboljšim, bi lahko zapisali. Legendarni opus britanske art rock skupine Pink Floyd je dobil črn madež. In to čisto na koncu - 20 let po izdaji zadnjega studijskega albuma Division Bell, so se odločili izdati album, ki zveni kot neodokončnan izdelek oziroma nebrušen diamant. Najbolj pričakovanemu albumu leta 2014 je ob izidu in poslušanju ploščka Endless River ostalo le še veliko razočaranje.

U2 - Songs of Innocence
Album, ki ga še vedno preklinja velika večina Applovih uporabnikov, saj se je vsiljivo (pa čeprav brezplačno) znašel na njihovih mobilnih napravah. Digitalno izdajo so podarili več kot 500 milijonom uporabnikom iTunes, tržili pa so ga kot največjo album-izdajo vseh časov. Hladen tuš so doživeli s tem, ko je postal album tudi največkrat izbrisan album v zgodovini. Po poslušanju povprečnega izdelka skupine, ki je svetu nekoč dala klasike kot so War, The Joshua Tree in Achtung Baby, ostane v ušesih le še neprijeten šum.

Lana Del Rey - Ultraviolence
V tretje gre rado, pravijo. A če si Lana Del Rey so pričakovanja (pre)velika. Tretji plošček ameriške pevke ne ponuja nič novega, kar je že bilo slišano na prvih dveh albumih. Ultraviolence je tako (p)ostal zgolj zvočno mašilo za die-hard oboževalce.

The Kooks - Listen
Četrti album britanske indie rock zasedbe The Kooks je poizkus modernizacije skupine, ki skuša iti v korak s časom in loviti trende. A nemalokrat se zgodi, da je to hkrati tudi korak nazaj in strel v koleno. V primeru Kooksov album Listen ni doživel ne komercialnega uspeha, ne kritiških ovacij.

Coldpay - Ghost Stories
Konceptualni album jokajoče britanske pop rock skupine Coldplay je njihova šesta studijska stvaritev. Osrednja tema zadnje plošče je težavno razmerje in eventuelni razhod med pevcem Chrisom Martinom in njegovo nekdanjo življenjsko sopotnico Gwyneth Paltrow. Coldplay je očitno navdihnila mnogo mlajša glasbena kolegica in sodržavljanka Adele. Ne, hvala.

Žiga Gombač, menedžer blagovne znamke na Rock Radiu, pa meni, da so bili najslabši albumi leta:

Kasier Cheifs - Education, education, education & war
Že nekaj let jih čakamo, da bodo ponovili uspešnice kot so Ruby in ... Letos jim to (še) ni uspelo.

Pixies - Indie Cindy
Daleč so osemdeseta. Pričakovali smo veliko, dobili smo malo do precej manj. Če bi se v bend vrnila Kim Deal, bi bilo morda bolje.

Kasabian - 48:13
Je britanskemu indie-ju dokončno pošla sapa? Ali je prišel čas, da pobrskamo za novimi imeni?

Linkin Park - The Hunting Party
Včasih jim uspe, da nas pustijo odprtih ust. In včasih ne. Tokrat se je zgodil drugi scenarij. The Hunting Party je korekten album, a za to v primeru Linkin Parkov ne more biti dovolj.

The Black Keyes - Turn Blue
Kitarska razposajenost, doslednost in drznost, ki smo je bili vajeni s predhodnih albumov, je tokrat komaj opazna. Zdi se da je dvojec tokrat preveč pozornosti posvetil produkciji in premalo spontanosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:47 28. December 2014.

    v vseh pogledih so tile bendi tako zanič,zanič muzko,še tisto malo ki so imeli v rokah,so popačili in uničli v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.