Alergija na sonce

Foto: Žurnal24 Sonce vabi k razposajenosti, a skriva tudi nevarnosti.
Sonce je blagodejno in hkrati nevarno. Če smo neprevidni, nas opeče, pri nekaterih pa se pojavijo tudi alergije.
Oglej si celoten članek

UVA-žarki predstavljajo 95 odstotkov vseh žarkov na zemeljski površini. Prisotni so od sončnega vzhoda do sončnega zahoda in prodirajo tudi skozi oblake in steklo. UVB-žarki prodirajo samo v povrhnjico, UVA-žarki pa tudi v globlje sloje kože. Posledično UVA-žarki povzročajo:

Kratkoročno: alergija
Alergijo na sonce ima danes 28 odstotkov žensk, sam izraz pa se nanaša na več stanj, povzročenih s svetlobo, vključno z dvema najpogostejšima (90 %), kot sta benigna in polimorfna reakcija na svetlobo. 80 odstotkov jih je povzročenih le z UVA-žarki, 12 odstotkov z UVB-žarki, 8 odstotkov pa s kombinacijo. Svetlobne fotodermatoze običajno prizadanejo mlajše žensk, stare od 25 do 35 let. Pojavjajo se po nekajurni izpostavljenosti soncu, na koži nastanejo mehurčki in srbeče pordele bunkice, ki se lahko pojavijo v obdobju dveh ur do petih dni po sončenju, običajno pa po enem dnevu, predvsem na mestih, ki so bila po hladnejših letnih časih prva na soncu (dlani, roke, dekolte, obraz)

Fototoksičnost
Številna farmacevtska sredstva (npr. kontracepcijska sredstva) lahko absorbirajo UVA- in UVB-žarčenje, kar sproži fotokemično rekacijo. Deli, ki so prizadeti, so lahko posledično temneje pigmentirani od okoliške kože. V takšnih primerih je treba opustiti uživanje zdravila, ki je povzročilo neželeno reakcijo. Podobne učinke ima lahko uporaba kozmetičnih sredstev in sočasno sončenje, značilno pa je, da se reakcija pojavi samo na koži, ki je bila izpostavljena UV-žarkom.

Dolgoročno: celične spremembe
UVA-žarki so glavni zunanji dejavnik pri tvorbi prostih radikalov, ki povzročajo spremembe v celičnih membranah, DNK in podpornem tkivu ter lahko nepopravljivo poškodujejo celice.

Pospešeno fotostaranje
S prodiranjem globoko v podporno tkivo dolgi UVA-žarki spodbujajo razpadanje proteinske mreže, ki jo tvorita kolagen in elastin. To privede do izgube elastičnosti kože in nastanka gub, kar se imenuje fotostaranje. Negativni učinki UVA-žarčenja se manifestirajo tudi kot spremembe v pigmentaciji.

Če zaznate kožne spremembe, ki so posledice izpostavljenosti soncu, se je treba čim prej umakniti na hladno. Če je za težave krivo zdravilo, ga po posvetu s strokovnjakom opustite ali zamenjajte. Priporočljivo je, da imate v potovalni lekarni shranjene tudi antihistaminske tablete in kreme. Če ste občutljivi, lahko reakcijo preprečite ali ublažite tako, da pred sončenjem jemljete protialergijske tablete, ki jih dobite v lekarni brez recepta.

Če vas tegobe prizadenejo kljub previdnosti, obiščite dermatologa, dokler so kožne spremembe še vidne. Tako bo lahko natančneje opredelil težavo in primerno svetoval.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.