Alkoholizem je v genih

Foto: Žurnal24 Geni so krivi, da je kozarec vina nekaterim dovolj za občutek opitosti. (Foto: S
Dedni zapis uravnava občutljivost na alkohol, so ugotovili znanstveniki z univerze v Severni Karolini.
Oglej si celoten članek

Število kozarcev alkoholne pijače, ki jih lahko popijete, preden začutite vrtoglavico in slabost, je odvisno predvsem od tega, kakšen je vaš dedni zapis. Ameriški znanstveniki z univerze v Severni Karolini so namreč odkrili, da občutljivost na alkohol uravnava poseben gen, pogostost pitja in starost pa na to nimata bistvenega vpliva.

Z genom bi zdravili odvisnost
Gen, ki poskrbi, da se alkohol v telesu hitreje razgradi, so znanstveniki poimenovali CYP2E1. Po njihovem mnenju ima ta gen od 10 do 20 odstotkov ljudi, ki naj bi bili zato obvarovani pred težavami z alkoholom. Predhodne raziskave so namreč pokazale, da alkoholiki postanejo predvsem tisti, ki imajo že v genih visoko toleranco do alkohola, saj so njihove prve izkušnje blažje.
Strokovnjaki zato upajo, da bi lahko v prihodnosti ta gen uporabljali pri zdravljenju alkoholizma. Nekdo, ki je vajen piti velike količine alkohola, bi tako z gensko terapijo postal nanj preobčutljiv in bi mu že merica pijače povzročila neprijetne občutke, ki se pojavijo ob pretiravanju z alkoholom. Terapija bi učinkovala doživljenjsko in je ne bi bilo treba ponavljati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.