Antigona, večna zmagovalka

Foto: Gledališče Koper
Foto: Gledališče Koper
V Gledališču Koper bo ob 20. uri gostovala italijanska drama Antigona reškega gledališča.
Oglej si celoten članek

Mit o Antigoni nas spremlja že dobrih dva tisoč let. Čeprav je George Steiner pred dvema desetletjema naštel okoli 1.530 prevodov, priredb in obnov mita o Antigoni, ki le dokazujejo neusahljivo moč te grške tragedije, se zdi, da je Antigona danes le še predmet razprav številnih piscev, sociologov, politologov in psihoanalitikov.

V predstavi reškega gledališča HNK Ivana pl. Zajca se zato Antigona v svojem "grobu – poročni sobi" otepa poročne obleke kot mračne slutnje, obupano prisluhne teorijam o njej in ihteč upa, da bo vendarle kdo prisluhnil njeni bolečini.

Zahteva pravico, da znova postane gospodarica svojih odločitev, pravico, da znova postane Lik. Kot takšna želi preživeti svojega avtorja, vsakogar, ki jo bo izzval. Vedno bo zmagovalka. Premagal vas bo njen mit, ki še danes ostaja skrivnost in večno neskladje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.