Arabija v predislamski dobi

Foto: Žurnal24 Okoli tristo eksponatov bo ponudilo vpogled v različne kulture, ki so se razvile
Pod naslovom Arabske poti. Arheologija in zgodovina kraljestva Savdska Arabija bodo v pariškem Muzeju Louvre razstavili srebrno posodje, nakit in kipe.
Oglej si celoten članek
Monumentalne skulpture so iz predislamske Arabije in bodo večinoma prvič razstavljene na evropskih tleh. Razstava, ki jo bodo odprli 14. julija, bo na ogled do 27. septembra.

Razstava – piše na muzejski spletni strani – je nekakšno potovanje skozi osrčje Arabije, vzporedno z eksponati tamkajšnjo krajino ponazarjajo fotografije. Na razstavni poti se gledalec ustavi v največjih oazah Arabskega polotoka, ki so bile v davnini sedež močnih držav ali pa so – z začetkom 7. stoletja – postale islamska sveta mesta.

Razstavni predmeti razkrivajo malo znano preteklost bleščečega in cvetočega arabskega sveta, ki ga v novejši dobi postopoma odkrivajo arheologi. Premične neolitske stele, ogromni kipi kraljev Lihyana (6.–4.st. pr. n. št.), srebrne posode, dragocen nakit, najden v grobnicah, so priča dinamične arabske civilizacije.

Kljub težkim naravnim pogojem so prebivalci tega območja znali izkoristiti prednosti zemljepisne lege svoje dežele, kjer so se križale trgovske poti, ki so povezovale obale ob Indijskem oceanu in rog Afrike z Egiptom, Mezopotamijo in Sredozemljem. V zgodnjem prvem tisočletju pr.n.št. je cvetela trgovina prek Arabije. Prinašala je blagostanje mestom ob karavanskih poteh ter lokalno kulturo prežemala z novimi navadami in idejami iz sosednjih kraljestev.

V drugem delu razstave je osvetljena vloga Arabije kot zibelke islama. Ceste so se tam polnile tako z romarji kot tudi s trgovci. Del eksponatov kaže na romarske poti in Al-Rabado, eno od glavnih vmesnih postaj na poti do Meke. Izbor nagrobnih plošč ponazarja razvoj pisave in okraševanja med 10. in 16. stoletjem in daje dragocene podatke o življenju v Meki v tistem času. Muslimanski vladarji so se kosali med seboj, kdo bo radodarnejši do svetih krajev. Podarjali so okrašene stavbe. Primerek so monumentalna vrata iz Ka'be, darilo enega od otomanskih sultanov.

Kuratorji razstave so Beatrice Andre-Salvini in Francoise Demange z oddelka za bližnjevzhodne antikvitete v Muzeju Louvre, Carine Juvin z oddelka za islamsko umetnost tega muzeja ter Ali Al Gaban, podpredsednik Savdske komisije za turizem in starine.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.