Aretirani turisti ignorirali opozorila

Foto: Žurnal24
Iranska patrulja je v petek na mejnem območju z Irakom aretirali tri ameriške turiste. Tursti so se za izlet v gore odločili kljub opozorilom.
Oglej si celoten članek

Ameriški turisti, dva moška in ženska, so bili na ogledu destinacije Ahmed Awa, ki je del kurdskega avtonomnega območja, ko jih je aretirala iranska patrulja, pristojna za nadzor meje. Turisti so se zelo približali sicer slabo označeni državni meji med Irakom in Iranom kljub opozorilom o tveganosti takšnega početja.

Predstavnik kurdske regionalne vlade v Washingtonu, Kubad Talabani, je dejal, da je Iran aretacijo Američanov tudi uradno potrdil. Kot vzrok za aretacijo iranski organi navajajo prestop državne meje brez uradnega dovoljenja. Po navedbah Talabanija so turisti mejo prestopili nehote.

Aretacijo je potrdila tudi iranska državna televizija. V poročilih je navedla, da so bili Američani eksplicitno opozorjeni na omejitve pri gibanju na mejnem območju. Kam so turiste prepeljali, ni znano.

"Varnost ameriških državljanov je zmeraj prva prioriteta vlade. Vse primere aretacij jemljemo zelo resno," pa je dejal predstavnik ameriškega zunanjega minsistrstva.

Tvegana pot na goro
Prijeti turisti so bili s še enim ameriškim državljanom na poti skozi Sirijo in Turčijo, v torek pa so prispeli v kurdski del Iraka, je dejal Betšro Ahmed, predstavniki kurdskih varnostnih sil. Potem ko so prespali v Erbilu, so se v sredo z avtobusom odpravilo do Sulejmanije in se namestili v nek hotel. V četrtek so se dali s taksijem prepeljati do Ahmed Awe. "Kurdska turistična policija jih je opozorila, da ne plezajo na goro, saj je meddržavna meja zelo slabo označena," je dodal. Na navodila se niso ozirali, ampak so se v petek podali na bližnjo goro, dokler niso po telefonu poklicali v svoj hotel in sporočili, da so jih aretirali.

Kot so še sporočili kurdski organi, je prijetima turistoma ime Joshua Steel in Shane Bower, turistki pa Sara Short.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.