Aronija je pravo bogastvo vitaminov in mineralov. Izpostaviti je treba predvsem vitamin P, ki spodbuja pravilno delovanje in absorpcijo vitamina C, ohranja vezivno tkivo, skrbi za dobro prepustnost kapilar in krepi kapilarne stene. Zanemariti ne smemo niti zadostne vsebnosti vitaminov A, B, C in E. V malih jagodah najdemo tudi veliko kalcija, kalija, mangana, joda, fosforja in železa.
Sok
Zaradi svoje bogate arome je aronija postala sadež, ki ne manjka skoraj v nobenem sadnem soku iz jagodičevja. Kljub pestri izbiri sadnih sokov z aronijo strokovnjaki priporočajo uživanje naravnega soka aronije (na voljo v lekarnah ali prodajalnah z zdravo prehrano), ki ga je treba razredčiti z vodo. Ste vedeli, da že en deciliter razdrečenega soka na dan telo oskrbi z vsemi potrebnimi vitalnimi snovmi?
Zdravilni učinki
Sok ali čaj iz aronije pijte, če imate težave s povišanim krvnim pritiskom ali slabokrvnostjo, z njim pa se lahko bojujete tudi proti vnetju ledvic, migreni, sladkorni bolezni in čiru na želodcu. Sok iz aronije pomaga pomiriti želodčne in črevesne krče, pospešuje delovanje jeter in čisti kri. Aronija pa je vse bolj cenjena tudi kot varovalno živilo – varuje pred nastankom rakavih bolezni, zavira proces staranja, krepi imunski sistem in izboljšuje dolgoročni spomin.
Ste vedeli?
- Aronijo so poznali že severnoameriški Indijanci, ki so jo uporabljali za zdravljenje skoraj vseh zdravstvenih težav.
- V živilski industriji uporabljajo sok iz aronije kot dodatek, ki obarva svetlejše sokove, kot sta ribezov ali jabolčni.
- Žele iz aronije je pogost dodatek tudi pri bonbonih in sladicah.