Imate težave s povišanim holesterolom?
Strokovnjaki so prepričani, da bi bilo treba artičoke uvstiti v sam vrh zdravilnih rastlin,
za to pa je najbolj zaslužna sestavina cinarin, ki jo vsebujejo spodnji deli listov artičoke. Z
raziskavami so potrdili, da cinarin in sorodne sestavine v artičoki uravnavajo raven holestarola,
izboljšujejo delovanje jeter, pospešujejo delovanje žolča, spodbujajo njegov pretok in trajno
blagodejno vplivajo pri žolčnih kamnih. Izvlečki artičok znižujejo holesterol in imajo zato
pomembno vlogo pri preprečevanju ateroskleroze in žilnih bolezni. Artičoke pa so idealno živilo
tudi za vse tiste, ki imajo težave s pomanjkanjem apetita.
Zdravilni koktajl
Artičoke so vir ogljikovega hidrata inulina, vsebujejo grenčično snov cinarin, beljakovine,
minerale, protivitamin A in vitamin B. Za uživanje so najprimernejši notranji zeleni in mladi
rumenkasti listi, medtem ko je vsebnost učinkovin v cvetnih glavicah zanemarljiva.
Pozabite na prebavne težave
Artičoke lajšajo prebavne težave, predvsem tiste, ki so posledica motenj v izločanju žolča.
Te motnje se kažejo kot občutek napetosti, slabost, napenjane, bolečine v zgornjem delu trebuha in
pomanjkanje apetita, najpogosteje pa se pojavijo po obroku, bogatem z maščobami.
Bodite previdni
Pri uživanju artičok morajo biti še posebej previdni tisti, ki imajo težave z zaprtjem žolča,
saj artičoke vplivajo na izločanje žolča. Bolniki z žolčnimi kamni pa jih lahko uporabljajo le po
posvetu z zdravnikom, saj lahko povzročijo močne bolečine.
Namig za nakup
Če se odločite za nakup svežih artičok, izberite nepoškodovane, čvrste in takšne brez rjavih
listov. Preprostejše za pripravo pa so vložene artičoke, ki jih lahko pripravite v solati, kot
prilogo mesnim jedem ali pa jih potresete po pici.
Artičoke za boljšo prebavo
Artičoke se na naših krožnikih znajdejo premalokrat, čeprav imajo veliko zdravilnih učinkovin. Znižujejo raven holesterola, izboljšajo prebavo, ščitijo jetra in odpravljajo bolečine v trebuhu.