Barbara Tucker ima rada Slovenijo

Foto: Žurnal24 Barbara Tucker Foto: Žurnal24 Barbara Tucker Foto: Žurnal24 Barbara Tucker Foto: Žurnal24 Barbara Tucker Foto: Žurnal24 Barbara Tucker Foto: Žurnal24 Barbara Tucker Foto: Žurnal24 Barbara Tucker

Your browser doesn’t support HTML5 video

Barbara Tucker, ena izmed vodilnih house vokalistk, bo 26. decembra nastopila v Ljubljani. V Slovenijo se rada vrača tudi zato, ker pri nas na plesišču videva trezne obraze.
Oglej si celoten članek

To ni vaš prvi obisk v Sloveniji, pri nas ste nastopali že večkrat? Kako se počutite na stari celini?
Rada imam Slovenijo, zato se vedno odzovem povabilu in pridem nastopat k vam. Rada imam občinstvo, saj je zelo mirno oziroma neagresivno. Plesno sceno imate veliko bolj razvito, kot se zavedate. O tem pripovedujem prijateljem v New Yorku, ki imajo stereotipno predstavo o elektronski sceni v Evropi.

Kakšna pa je razlika med slovensko elektronsko sceno in vašo – newyorško?

Scena pri vas se precej razlikuje že od same evropske scene. V Sloveniji niso vsi zadeti na plesišču in znajo ceniti dober nastop in dobre vokale. To mi je všeč.

Seveda cenimo dobre vokaliste, ko pa nimamo takšnih, kot ste vi. Ste to opazili?
Vokali se počasi vračajo in tudi pri vas boste, če še niste, to doživeli. Ker besedilo naredi glasbo živo, vokal sam je velika vzpodbuda na plesišču. Obstajajo pa različne zvrsti house glasbe. Pri nas ima, vsaj v New Yorku, Čikagu, New Jerseyju, house glasba korenine v gosplu.

Je ta povezava med house glasbo in gosplom še živa?

Seveda. Večina pevcev je pela v cerkvenih zborih. Nekateri še vedno, poglejte Kennyja Bobbyja, ki ustvarja house glasbo, pa je duhovnik. Ali pa Michelle Weeks, ki je evangeličanka. Ti ljudje pač uporabijo elektronsko glasbo, da lahko pojejo, spodbujajo in opogumljajo.

In vseeno se zdi, kot da vas v svetu cenijo bolj kot v ZDA?
In to je v redu, je že v redu. Dokler lahko pojemo o tem, o čemer moramo, ni pomembno, kje pojemo. Imamo sporočilo in sporočilo mora med ljudi. Ampak to se bo verjetno spet obrnilo. Jaz se z glasbo ukvarjam že 25 let in vem, da se bodo ljudje vrnili k housu. Poglejte Lady Gaga, Kelly Rowland, Beyoncé, ki za vsak album posnamejo kakšen house remiks.

Ali je elektronska scena v ZDA
podcenjena?
Odvisno. Sama ne gledam teh poslovnih ocen. Morate razlikovati med ustvarjalnimi produkti in poslovnimi produkti, ki jih ustvarjajo menedžerji s promocijo. V naši glasbi morda ni toliko poudarka na marketingu in posledično naše glasbe ne vrtijo tako pogosto na radijskih postajah. Kar pa ne pomeni, da naša glasba ni kakovostna.

 

Ker se nekatere skladbe vrtijo pogosteje kot druge, si morda mislite, da je ta glasbenik res dober. Pa je res dober? Ali je dober le denar, ki ga poganja?
Barbara Tucker o priljubljenosti elektronske glasbe v ZDA

Kaj menite o plejbeku?
Sama bi najraje videla, da bi lahko koncertirala z bendom, a ker to ni mogoče, sem zadovoljna z didžejem. Ampak ne sprejemam pa pejbeka. Jaz dejansko rada pojem in znam peti, zato pojem. Glas prihaja iz spodnjega dela trebuha in gre med ljudi, s tem ljudem dam energijo in jo dobim tudi nazaj. Če nekdo samo odpira usta, kaj sploh da od sebe? Saj se ne more ustvariti povezava z občinstvom.

V Ljubljani boste nastopili z Lil Louisom. Ali obstaja razlika med newyorškim in chicaškim housom?
Lil Louis je zelo podcenjen, a nadarjen glasbenik. On ni zgolj producent, ampak vizionar v glasbi. On kompozicijo vidi, ne samo sliši. Ljudje na plesišču pod vplivom mamil pa tega pogosto ne cenijo in si želijo neumnega vzklikanja didžejev in mahanja z rokami v smislu “Bravo jaz!”, “Dvignite roke v zrak!” itd. Koliko pa še lahko dvignemo roke, če me razumete. House je bil vedno povezan z duhovnostjo in spiritualnostjo.
Kar pa se tiče geografske raznolikosti, morate vedeti, da se je house povsod precej razvil. A začetki so bili drugačni. House v Čikagu se je začel s funkom, jazz zvoki. Mi v New Yorku pa smo vedno temeljili na bass liniji in kasneje dodajali klaviature, melodičnost. House v New Yerseyju je prinesel veliko gospla, vokalnega housa.

Pred nekaj leti smo doživeli novi val disko glasbe. Vsi, ki so nekoč noreli na techno ali trance partijih, so nenadoma govorili samo še o disku. Kako ste vi doživljali povratek 70-ih?
Vedno sem imela rada disko, ker je to vesela in melodična glasba. Elektronska glasba velikokrat prinaša temo in težko kompozicijo, ki pa se je določeni ljudje naveličajo ali pa si zaželijo več optimizma. Tudi sama imam rada elektronsko glasbo, ampak ne ponavljajoče bite, temveč glasbo, ki se razvija in izziva ustvarjalnost v meni.

Seznam imen, s katerimi ste sodelovali, je precej dolg. Si želite sodelovati še s kom?
V prihodnosti si zagotovo želim sodelovati s Fredde la Grandom, njega izjemno cenim kot vokalista. Nedavno pa sem poslušala odlomke albuma Tiësta in mogoče bi sodelovala z njim. Ker sem odprta, kar se tiče sodelovanja.

Bi sodelovali s Tiëstom, da bi bili bolj prepoznavni?

Samo to bom rekla. Vsi v tem poslu si želijo, da bi bil njihov glas slišan. Kdor trdi drugače, laže. Ker bi se sicer zaprl v studio in ustvarjal glasbo zgolj zase. Kar se tiče Tiësta, bi z njim rada sodelovala, ker sem prepričana, da lahko ustvariva nekaj čudovitega.

Kaj poslušate v prostem času, ko se želite sprostiti?

Rada imam gospel glasbo, vokalni jazz, tudi rhythm and blues. Pa tudi Chako Khan imam zelo rada. Sicer pa imam poklicno deformacijo. Kadarkoli poslušam glasbo, se deloma začenja ustvarjalni proces in to ni dobro, ker se moram tudi jaz kdaj 'odklopiti' in se sprostiti.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.