Bazen že od 90 evrov

Foto: Shutterstock bazen Foto: Shutterstock bazen Foto: Shutterstock bazen Foto: Shutterstock bazen
Večina bazenov ima zraven črpalko. Če je nima, jo kupite, da vam ne bo treba menjavati vode. Nujna uporaba klora in pH.
Oglej si celoten članek

Če se boste odločili za nakup bazena, v katerem boste lahko med poletjem uživali na svojem dvorišču, smo za vas izbrali najcenejše, predvsem napihljive bazene. Cene so od sto pa tudi do tisoč evrov. Obstajata dve vrsti napihljivih bazenov. Nekateri se lahko v celoti napihnejo z zračno tlačilko, drugi pa imajo napihljiv rob. “Pri teh se napihne le rob, z dodajanjem vode pa bazen raste in dobiva obliko,” pojasnjuje Katja Rihtarec iz podjetja Moje poletje in dodaja, da gre v bazen, ki ima premer 3,6 metra in je globok 0,9 metra, okoli 800 litrov vode.“Če boste skrbeli za vodo (dodajali klor in pH), je načeloma v večjih bazenih ni treba menjavati; če se boste odločili za manjši bazen, ki nima črpalke, pa naj se voda ob pravilni uporabi sredstev za nego vode menja na tri tedne,” svetuje Rihtarčeva. Večina večjih napihljivih bazenov sicer že ima črpalko, ki je všteta v ceno bazena; če je nima, jo je mogoče kupiti po ceni od 150 evrov.

Zaradi mačka ob bazen

Maja Maslo iz podjetja Intex pa bolj kot napihljiv bazen priporoča takšnega s kovinskim ogrodjem, ki nima napihljivega roba: “Rob se lahko predre in vsa voda gre v nič.” Na vprašanje, ali se to dostikrat zgodi, odgovarja: “Če imajo ljudje pse ali mačke, se lahko hitro zgodi. Mačka skoči na rob in ga predre.” Bazen s kovinskim ogrodjem, ki ima premer 4,5 metra in je globok 1,2 metra, stane 450 evrov, napihljiv bazen enake velikosti pa 330 evrov. “Tak bazen se sestavi, na kovinske palice se obesi posebna folija,” končuje Maslova.

Kloršok

“Pred uporabo bazena je treba izvesti šok s klorom,” je povedala Maslova in dodala, da je treba v vodo dati dva- ali trikratno količino klora. Nato je treba počakati en dan in vklopiti filtrirno napravo, preveriti pa moramo tudi pH.

Klor in pH za čisto vodo

Čistost vode je odvisna tudi od temperature in uporabe bazena, pravi Katja Rihtarec iz podjetja Moje poletje in dodaja, da je treba pri čiščenju upoštevati korake v naslednjem zaporedju.
Najprej je treba uravnati pH vode, ki mora biti med 7,0 in 7,4. “Če je nižji, lahko nastaja korozija, če je višji, pa se lahko izloča vodni kamen in se draži koža,” pojasnjuje Rihtarčeva in dodaja, da sta za to na voljo tester, s katerim se izmeri pH, in dozator, primeren za velikost bazena, ki ga stranke kupijo.

S klorom nad bakterije

Naslednji korak je razkuževanje, saj se pri več kot 20 stopinjah Celzija klice in bakterije znatno množijo. Da se to prepreči, se uporabljajo oksidacijska sredstva, ki so lahko stabilizirani klorovi proizvodi ali sredstva na osnovi aktivnega kisika (idealna vsebnost klora je od 0,6 do 1,0 miligrama na liter (mg/l), idealna vsebnost aktivnega kisika pa nad 5 mg/l). Da se prepreči razvoj alg, se uporabljajo algicidi, nadaljuje sogovornica. Bazeni se čistijo še z drugimi pripomočki, kot so ročni in samodejni sesalniki, ščetke in mrežice. Ročne sesalnike lahko kupite že za 25 evrov, medtem ko avtomatski stanejo od 120 pa vse do 800 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 21:05 13. Maj 2012.

    mogoče je rekla okoli 8000 L vode, pa so se žurnalovci zatipkali

  • 20:44 13. Maj 2012.

    Sicer nevem od kod podatek ga. Rihtarec da v 366*91cm bazen gre 800 litrov, vendar svetujem da obišče tam tretji …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.