Blitvini zvitki

Foto: Blanka Kefer
Foto: Blanka Kefer
Blitvini zvitki z bulgurjem so okusna in zdrava vegetarijanska jed, seveda pa jih lahko popestrite tudi z mesnimi dodatki.
Oglej si celoten članek

Sestavine:

  • 8 velikih blitvinih listov (če so listi zelo tanki, uporabimo dva, torej potrebujemo 16 listov )
  • 100 g bulgurja
  • ca. 200 ml zelenjavne juhe (bistre, za namakanje)
  • 1 šop korenovk (brez listov)
  • 100 g gavde (ali drugega sira)
  • 1 jajce
  • 3 mlade čebule
  • 2 jedilni žlici peteršilja (nasekljanega)
  • 1 kanček belega vina
  • zelenjavna juha (za omako)
  • sladka smetana (po želji)
  • limonin sok
  • sol
  • poper
  • maslo
  • olje

Priprava:

  • Za blitvine zvitke z bulgurjem v posodo nasujemo bulgur, ga prelijemo z vrelo juho in pustimo stati 15-30 minut, da nabrekne.
  • Očiščeno zelenjavo skuhamo v slani vodi do mehkega in spiriramo.
  • Na drobno nasekljamo mlado čebulo in jo nekoliko prepražimo na maslu, da je še svetle barve. Dodamo peteršilj, na kratko prepražimo in vzamemo s štedilnika. Bulgur nato po potrebi še odcedimo. Umešamo čebulno maso, jajce in zelenjavni pire. Sir narežemo na kocke ali ga naribamo in ga dodamo zraven. Posolimo, popopramo in začinimo z limoninim sokom.
  • Blitvine liste na hitro poparimo v slani vodi, jih odcedimo, splaknemo s hladno vodo in jih pustimo na kuhinjskem papirju, da se odcedijo.
  • Po potrebi zarežemo v rebra blitvinih listov, da ležijo listi vodoravno. Nato nanesemo bulgurjevo maso, liste ob straneh prepognemo in jih zvijemo v rolice. Zvitke stisnemo skupaj ali jih zvežemo s sukancem. V ponvi segrejemo olje in zvitke na vseh straneh popečemo. Dolijemo nekoliko zelenjavne juhe, pokrijemo in jih še počasi kuhamo 20-30 minut (lahko tudi v pečici).
  • Gotove blitvine zvitke z bulgurjem vzamemo iz ponve in jih ohranimo tople. Preostanek tekočine, v katerem so se pekli zvitki, zalijemo s kančkom belega vina in zavremo, zalijemo z nekoliko zelenjavne juhe in po okusu dodamo krepek brizg sladke smetane ter zavremo.
  • Blitvine zvitke z bulgurjem začinimo in jih postrežemo s pripravljeno omako.

Nasvet:

Blitvine liste lahko, preden jih napolnimo, obložimo z rezino surove šunke, če ni potrebno, da so blitvini zvitki z bulgurjem vegetarijanski.

za več jedi iz blitve kliknite tukaj!

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.