Bo kari novo orožje proti raku?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Glede na ugotovitve dunajskih raziskovalcev kari oziroma ena izmed osnovnih sestavin te začimbne mešanice, kurkumin, nima vloge le v vzhodnjaški kuhinji.
Oglej si celoten članek

Z nanotehnologijo je namreč kurkumin mogoče pripraviti do tega, da se spopade z rakavimi celicami, so raziskovalci objavili v časniku Journal of Nanobiotechnology.

Dunajski raziskovalci so kurkumin zapakirali v drobcene delčke maščobe, s čimer je ta bolje dosegel rakave celice, te pa so posledično postale nenevarne, ugotovitve povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Kurkumin pridobivajo iz kurkume, zdravstvena stroka pa ga ceni, ker rakavim celicam preprečuje nebrzdano rast, njihovo širjenje po telesu in tvorjenje metastaz. Kurkuminu to uspeva z blokado določenih signalnih poti, so razkrili znanstveniki z oddelka za nanotehnologijo dunajske univerze za naravoslovje in tehniko.

Kot pa so zapisali, je kurkumin slabo topen v vodi in zato komajda biološko razpoložljiv, kar omejuje njegovo uporabo. Zato so kurkumin zapakirali v drobcene delčke maščobe, s čimer je postal 10.000-krat bolj biološko razpoložljiv.

Te "kurkuemulzome" po trditvah dunajskih znanstvenikov na primer zelo hitro sprejmejo jetrne celice. Ker se maščobno jedro teh delcev le deloma raztopi, se kurkumin sprošča dalj časa, kar bi dolgoročno lahko vodilo v večjo učinkovitost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.