Bo ta robot zamenjal pse in mačke?

Švicarski znanstveniki so izumili robota, ki po velikosti in gibanju najbolj spominja na mačko. Bo ta v prihodnosti zamenjal prave ljubljenčke?
Oglej si celoten članek

Najnovejši robot je hkrati tudi najhitrejši robot na štirih nogah do zdaj pa tudi najlažji, saj pri svojih 20 centimetrih dolžine in 16 centimetrih višine tehta le kilogram. Do zdaj mali roboti s podobnimi sposobnostmi niso bili lažji od 32 kilogramov, razlagajo znanstveniki.

"Pri robotu smo zaznali maksimalno hitrost 1,42 metra na sekundo, kar je primerljivo s hitrostjo hoje odraslega človeka," pravi znanstvenik iz Politehnične šole v Lausanni Alexander Sproewitz. Za gibanje, na las podobno mačjemu, so zaslužne prav posebej izdelane "šape", zaradi katerih je "mačka" hitra in stabilna.

Robot je hkrati tudi nežen, a čvrst in vzdržljiv, znanstveniki pa dodajajo, da se ga da sestaviti tudi iz cenejših delov, kar naj bi gradilo potencial, da bi takšne robotske mačke zamenjale prave hišne ljubljenčke in bile ljudem v pomoč.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • mph
    15:45 18. Junij 2013.

    Bo ta robot zamenjal pse in mačke? A lahko obstaja še bolj butasto vprašanje? Ali pa avtor ni še nikoli …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.